Categorieën
Algemeen Wielrennen

Remco Evenepoel één van de drie kopmannen in Ronde van Duitsland

MORTSEL – Vorig jaar beleefde de Deutschland Tour een zeer succesvolle première. Ook dit keer belooft het een leuke race te worden. De Ronde ging vandaag van start. Het parcours voert de renners door het hart van Duitsland en herdenkt de opening van de binnen-Duitse grens ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de val van de Berlijnse muur.

Vanavond, aan het einde van de openingsrit met start in Hannover, lijkt een massaspurt in Halberstadt het meest voordehandliggende scenario, maar de volgende etappes, naar Göttingen, Eisenach en Erfurt beloven meer spektakel. Koersdirecteur Fabian Wegmann: ‘Nadat ons concept vorig jaar zo succesvol was, wilden we opnieuw vier klassieke etappes uittekenen, waarbij zowel sprinters als vrijbuiters een kans maken. Ik denk dan ook dat de wedstrijd tot op het allerlaatste moment spannend zal blijven.’

Met Emanuel Buchmann heeft het Duitse wielrennen eindelijk weer een renner die een rol van betekenis kan spelen. Tijdens de Tour werd hij verrassend vierde in het algemeen klassement. Buchmann heeft ook hoge doelen voor de Deutschland Tour. ‘Het is geweldig om voor de Duitse fans te rijden. We hebben sterke renners en willen minstens één etappe winnen met Pascal Ackermann. Maar ik denk ook dat hij iets kan forceren in het eindklassement. Ikzelf zie de wedstrijd voornamelijk als een training.’

Naast Buchmann streeft Nils Politt naar een topresultaat in het algemeen klassement. Hij eindigde vorig jaar op de tweede plaats en vierde zijn eerste professionele overwinning. ‘Het wordt weer een mooie Deutschland Tour. Dit jaar is het deelnemersveld beter dan vorig jaar. Mijn favoriet is Deceuninck-Quick-Step, ze hebben een heel sterk team. Ik zal van dag tot dag de zaak kijken, dat heb ik vorig jaar gedaan en het is goed gelukt. Maar ik heb ook oog voor de eindklassement.’

Pascal Ackermann richt zich op de vlakke etappe van vandaag. Vorig jaar was Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) op dit ogenblik nog steeds junior. Nu is hij al een vaste waarde bij de profs. Onlangs won hij als negentienjarige de Clásica San Sebastián en werd hij Europees kampioen tijdrijden. ‘Voor mij is het de eerste race in Duitsland en ik kijk ernaar uit. Ik voel me fris en gemotiveerd. Bij Deceuninck-Quick Step hebben we met Julian Alaphilippe en Yves Lampaert nog andere goede troeven. Naar mijn mening zullen de etappes twee en vier beslissend zijn voor het algemeen klassement.’

Ook erg goed voor zijn leeftijd is Lennard Kämna (Team Sunweb). De 22-jarige maakte in juli een indrukwekkend debuut in de Tour de France, met goede resultaten, vooral in de bergen. Daar wil hij op voortbouwen in de Deutschland Tour.

Vincenzo Nibali wordt beschouwd als één van de meest complete rijders van zijn generatie met naast puike prestaties in de drie grote ronden, overwinningen in Lombardije en Milaan-Sanremo. Dit maakt van hem ook een serieuze kandidaat voor de algehele overwinning in de Deutschland Tour. “De laatste keer dat ik hier reed, was in 2005. Ik kan me herinneren dat ik uiteindelijk erg moe en gestresseerd was. Het startveld is dit jaar bijzonder sterk. Het parcours oogt mooi maar is niet bergachtig genoeg voor mij. Daarom zal ik waarschijnlijk voornamelijk werken voor onze sprinter Sonny Colbrelli. ‘(EM / Foto Pixathlon)