Categorieën
Algemeen Wielrennen

Philippe Gilbert en Yves Lampaert de enige Belgen die ooit de rode trui droegen

MORTSEL – Voor de tiende keer krijgt de leider in de Vuelta de rode trui. Wat geel is voor de Tour, roze voor de Giro, is rood voor de Ronde van Spanje. Mark Cavendish was ooit de eerste drager ervan. Slechts twee landgenoten, Philippe Gilbert (gedurende vijf dagen) en Yves Lampaert (één dag) mochten de trui ooit dragen.

De eerste rode trui in de geschiedenis van La Vuelta werd ‘s nachts toegekend, na een dertien kilometer lange ploegentijdrit verreden in Sevilla en gewonnen door HTC-Columbia. Mark Cavendish ging als eerste over de streep en kreeg het kleinood. Tijdens die hete nacht in Andaloesië op 28 augustus 2010 realiseerde niet iedereen zich waarschijnlijk hoeveel La Vuelta op een keerpunt stond in haar geschiedenis. De trui werd ontworpen door Custo Dalmao. Rood was een nieuwe kleur om de leider van het evenement aan te duiden.

Een overzicht van de kleuren van de leiderstruien in de Vuelta:

*1935: oranje. De eerste twee edities werden gewonnen door onze landgenoot Gustaaf Deloor

*1941: wit

*1942: oranje

*1945: dikke rode band op witte achtergrond

*1946: geel

*1977: oranje, het jaar waarin Freddy Maertens dertien etappes en het algemeen klassement won .

*1978: geel

¨1999: goud

*2010: rood.

Tien jaar geleden was het idee van Javier Guillén, de nieuwe koersdirecteur, om La Vuelta te koppelen aan ‘de meest karakteristieke kleur van de Spaanse sport.’ Het viel samen met de glorietijd van het nationale voetbalteam, Roja, wereldkampioen in 2010 en Europees kampioen in 2008 en 2012. Rood is ook een van de twee kleuren (samen met geel van de Spaanse vlag.

Philippe Gilbert volgde Mark Cavendish op als de rode truihouder. Het gebeurde in Málaga, bij de ‘Mirador Gibralfaro’, een perfecte klim voor hem op dat moment. ‘Telkens ik naar de Vuelta kwam, was het om een etappe te winnen en me voor te bereiden op het wereldkampioenschap. Het was een plezier om de rode trui vijf dagen te dragen. De leider reed nog in het geel toen ik de Ronde van Spanje begon te volgen. Ik ging naar school, kwam thuis, keek naar de Vuelta en ging vervolgens trainen.’ In Xorret de Catí gaf Gilbert de rode trui af aan Igor Antón. Uiteindelijk was het Vincenzo Nibali die voor het eerst in Madrid in het rood triomfeerde. (EM / Foto Graham Watson)