Categorieën
Algemeen

Politici, vrijwilligers en Kinemusikei trappen en dansen de Sporthaven in

MORTSEL – Sporthaven, het nieuwe sportgebouw, op het Sportlandschap in Mortsel is nu ook officieel ingehuld. Dat gebeurde met een toespraak van schepen Koen Dehaen (N-VA), tevens voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf – dat bouwheer van Sporthaven is -, een dansoptreden van Kinemusikei (zie foto) en een voetbalwedstrijdje tussen politici en medewerkers van het lokaal bestuur enerzijds en afgevaardigden van de drie voetbalclubs die er hun thuis vinden anderzijds. Uitslag: 2-1.

De bedoeling is dat samen met de hoger genoemde verenigingen ook de base- en softballclub Mortsel Stars er in de toekomst haar thuiswedstrijden zal afwerken. Dehaen: ‘Naast de vaste gebruikers van de Sporthaven zijn ook ‘losse’ gebruikers meer dan welkom. Dat kunnen andere verenigingen zijn, G-sporters, buurtcomités, scholen of gewoon een groepje vrienden die een voetbalterrein met kleedkamers willen huren.’

‘In Mortsel ambiëren we sport- en recreatievoorzieningen op bovenlokaal niveau. Onze stad ligt dan ook in de drukbevolkte regio van de Zuidrand van Antwerpen. Met Sporthaven gaan we resoluut voor een ruime invulling met een diversiteit aan sportdisciplines.’

‘Dit is een dossier dat al zeer lang aansleept. De afbraakwerken bij VC Mortsel-Oude God begonnen in 2002. De opdracht was niet makkelijk: een nieuw complex optrekken met een budget van maximaal twee miljoen euro, bedrag dat trouwens niet werd overschreden. Dat gebeurde mede dankzij de subsidie van Sport Vlaanderen (600 000 euro).’

Het ontwerp van het gebouw is van de hand van import.export Architecture in samenspraak met AGB Mortsel en uiteraard de plaatselijke sportclubs, die hun thuisbasis krijgen op het Sportlandschap. Cantincrode en Mortsel Oude God waren er al gehuisvest, Helderhoek en Mortsel Stars maken binnenkort letterlijk de oversteek. Op de bovenverdieping heb je vanuit alle hoeken van het gebouw grote terrassen die een uitzicht geven op de verschillende sportvelden. ‘Door de grote raampartijen kunnen supporters alle trainingen en matchen op de omliggende velden vanuit de twee cafetaria’s (één voor Mortsel Oude-God), één voor (Cantincrode en Helderhoek) volgen. De polyvalente dansruimte heeft een zwevende vloer in hout, balletbarre en spiegelwanden voor dansverenigingen, capoeira, yoga, tai chi,… Momenteel is het de thuishaven van Kinemusikei, die danslessen verzorgen voor kinderen en volwassenen maar er zijn besprekingen aan de gang met bijvoorbeeld een klimclub. Op het gelijkvloers zijn er vier scheidsrechterkleedkamers en achttien kleedkamers met douches voor de gebruikers van de sportvelden.

‘Ik herinner me dat aan het begin van dit project iedereen tegen was maar gaandeweg is de tevredenheid alleen maar toegenomen. De Sporthaven is omringd door fietsostrades F1 en F11 , er is een stopplaats voor de bussen van De Lijn, er komen 140 parkeerplaatsen en voldoende fietsstallingen.’ Het Sportlandschap telde al vier natuurgrasvelden, een kunstgrasveld en een tijdelijke sportaccommodatie. Ook Cantincrode heeft er tennisvelden, een beachvolleyterrein en een multifunctioneel kunstgrasveld. Sporthaven wil de sportaccommodatie concentreren en de versnippering van de ruimte tegengaan. Nog dit: de naamkeuze is vrij logisch, als buur van de luchthaven. (EM)