Categorieën
Algemeen Wielrennen

Koninklijke munt van België eert Briek Schotte, 100 jaar na zijn geboorte

WAREGEM – Tijdens een plechtigheid op het stadhuis van Waregem werd een munt voorgesteld, die werd uitgegeven ter ere van Briek Schotte, die 100 jaar geleden werd geboren.

Het eerste geslagen exemplaar werd overhandigd aan zijn zoon, Johan.

‘Ik ben erg trots op mijn vader en op zijn prachtige carrière’, liet Johan Schotte optekenen in de Krant van West-Vlaanderen. ‘Het doet me enorm veel plezier dat de Koninklijke Munt van België hem nog onsterfelijker maakt dan hij al is, met deze prachtige munt.’

Zaterdag zal het 100 jaar geleden zijn dat Albéric Schotte werd geboren in Kanegem, waar al een monument van hem staat. Op vierjarige leeftijd verhuisde hij met het gezin naar een boerderijtje in Waregem (wijk Gaverke), grenzend aan de Waalshoek in Desselgem. Omdat het dorpscentrum van Desselgem veel dichter lag, was het gezin meer aangewezen op Desselgem. Hij liep er school en ging er naar de kerk. Hoewel hij de liefde voor de fiets zeker niet van thuis uit had meegekregen, geraakte Briek in de ban van ‘het veloke’.

Hij won in zijn lange carrière tweemaal de Ronde van Vlaanderen (1942 en 1948) waaraan hij twintig maal deelnam, en werd twee keer wereldkampioen (1948 en 1950). Hij startte ook viermaal in de  Ronde van Frankrijk (1947 tot 1950) waarin hij in 1948 tweede eindigde. Hij werd de Laatste Flandrien genoemd. Een beeld van hem als wroetende renner siert het dorpsplein van Kanegem.  In Desselgem werd een plein  naar hem genoemd.  Na zijn actieve carrière als renner was hij dertig jaar  actief als ploegleider. Briek Schotte stierf in 2004 op de dag van de Ronde van Vlaanderen.

De zilveren 10 euromunt is geslagen in Proof-kwaliteit en heeft een maximale oplage van 3 000 stuks. Men kan deze munt in een luxe-etui en met een genummerd Certificaat bestellen bij www.herdenkingsmunten.be. (EM / Afbeelding Koninklijke Munt van België)