Categorieën
Algemeen BOIC

Steeds meer Belgische atleten geraken selecteerbaar voor de Spelen in Tokyo

MORTSEL – De maand augustus leverde voor Team Belgium heel wat knappe prestaties op. Wat betekenen zij met het oog op de Olympische Spelen? Hieronder vindt u de nieuwe namen op de lijst met selecteerbare Belgen voor Tokyo.

Een maand geleden, maakte topsportdirecteur Olav Spahl een eerste stand van zaken op. Toen waren zeven atleten selecteerbaar: Bashir Abdi en Koen Naert (marathon), Nafi Thiam, (zevenkamp), Fanny Lecluyse, Louis Croenen en Pieter Timmers (zwemmen) en in het zeilen is er een plaats voor Team Belgium in de Laser Radial, behaald door Emma Plasschaert. Ondertussen hebben andere atleten tijdens de zomermaanden hard gewerkt.

Dankzij een overtuigende 5‑0 tegen Spanje wonnen de Red Lions het EK in eigen land (zie foto). Met het behalen van de Europese titel werden onze hockey-spelers meteen ook selecteerbaar voor Tokyo. Op de definitieve selectie is het nog een tijdje wachten.

Pieter Devos, Jérôme Guéry, Jos Verlooy en Grégory Wathelet wonnen het EK jumping in Rotterdam. De allereerste Belgische titel ooit op een EK. Jos Verlooy zette met zijn individuele bronzen medaille een kers op de taart. Olav Spahl: ‘De komende maanden gaan heel wat Belgische combinaties nog vol aan de bak. Op het EK verliep de landencompetitie bovendien nog met teams van vier combinaties. In Tokyo zal elk team uit drie combinaties bestaan. Dezelfde combinaties zullen deelnemen aan de individuele competitie.’

Hanne Claes pakte op het BK atletiek de Belgische titel op de 400 meter horden in 55 seconden en 36 honderdsten, vier honderdsten onder de olympische limiet. Zij is dus selecteerbaar voor Tokyo 2020.

Nafi Thiam voegde op de Diamond League-meeting in Birmingham een derde discipline toe aan haar lijst met behaalde selectienormen: met een sprong van 6m86 verbeterde ze haar eigen BR met negentien centimeter. Eerder voldeed Nafi al aan de criteria voor de zevenkamp en het hoogspringen.

Niels Van Zandweghe en Tim Brys (lichte dubbeltwee) roeiden zich op het WK in het Oostenrijkse Linz naar de overwinning in de B-finale. Die zevende plaats leverde de Belgische lichte dubbeltwee een plaats op voor de Olympische Spelen in Tokyo.

Hermien Peters en Lize Broekx zijn op het WK kajak in het Hongaarse Szeged op de vierde plaats geëindigd in de finale van de K2 500 meter. De teleurstelling om de niet-behaalde WK-medaille werd snel weggespoeld door het behalen van de olympische selectiecriteria. Bovendien levert een ticket voor de K2 ook twee startplaatsen voor de individuele K1 op.’

Zeilster Emma Plasschaert behaalde op het WK in 2018 al een plaats voor Team Belgium in de Laser Radial-klasse. Minder dan een jaar voor de start van de Olympische Spelen bevestigde ze op het olympische zeilwater van Enoshima haar topvorm, zowel tijdens het test-event als de wereldbekermanche: twee keer goud.

Zelf was hij niet 100 procent tevreden met het eindresultaat, maar het WK-zilver van Matthias Casse in Japan, het thuisland van het judo, mogen we bij de sterkste prestaties van deze zomer rekenen. Spahl: ‘De kwalificatieperiode voor het judo eindigt pas eind mei 2020. Maar dit resultaat levert Matthias veel ranking-punten op. Het WK weegt op de ranking immers het zwaarste door van alle events.’ Officiële selecties komen er pas na een beslissing van de raad van bestuur van het BOIC, op voorstel van de selectiecommissie. (EM)