Categorieën
Algemeen Voetbal

Hoe zit het met de overgang voor jeugdspelers van amateur- naar profvoetbal

BRUSSEL –  Vlaams parlementslid Hannes Anaf (sp.a) stelde in het Vlaams Parlement een vraag aan minister Ben Weyts (N-VA) in verband met de overgang voor jeugdspelers van amateur- naar profvoetbal.

‘Het Belgische nationale voetbalelftal staat al enige tijd op positie één op de FIFA-wereldranglijst en onze profclubs kopen en verkopen spelers voor steeds hogere bedragen. De goede jeugdwerking wordt vaak genoemd als een belangrijke factor in het succes van ons nationaal voetbal. Dit geldt niet enkel voor de jeugdwerking van de profclubs, ook de jeugdwerking van amateurclubs wordt steeds beter.’

‘Zo investeren steeds meer amateurclubs in goede jeugdbegeleiding door gediplomeerde trainers aan te werven. Helaas worden onze amateurclubs hiervoor niet beloond. Zo bestaat er in Vlaanderen geen opleidingsvergoeding voor jeugdspelers in het voetbal. Enkel bij een latere transfer van een jeugdspeler, als prof, voor zijn 23ste én naar het buitenland, komt er een compensatie. Het beleid kan hier nog enorme stappen zetten.’

Hoeveel voetbalspelers, die tussen hun twaalfde en 21ste jaar minstens één seizoen opleiding hebben genoten bij de jeugdwerking van een Vlaamse amateurclub, tekenden in het kalenderjaar 2018 een profcontract? Graag ook een overzicht voor de kalenderjaren 2015, 2016 en 2017.’

‘Hoeveel voetbalspelers, die tussen hun twaalfde en 21ste jaar minstens één seizoen opleiding hebben genoten bij de jeugdwerking van een Vlaamse amateurclub, tekenden in het kalenderjaar 2018 een profcontract bij een Belgische profclub? Graag ook een overzicht voor de kalenderjaren 2015, 2016 en 2017.’

‘Hoeveel voetbalspelers, die tussen hun twaalfde en 21ste jaar minstens één seizoen opleiding hebben genoten bij de jeugdwerking van een Vlaamse amateurclub, tekenden in het kalenderjaar 2018 een profcontract bij een buitenlandse profclub? Graag ook een overzicht voor de kalenderjaren 2015, 2016 en 2017.’

Het antwoord van Ben Weyts: ‘In het kalenderjaar 2018 tekenden, volgens cijfers van Voetbal Vlaanderen vzw, 28 voetbalspelers, die tussen hun twaalfde en 21ste jaar minstens één seizoen opleiding hebben genoten bij de jeugdwerking van een Vlaamse amateurclub, een profcontract bij een
Belgische profclub. In het kalenderjaar 2017 tekenden 24 voetbalspelers, die tussen hun twaalfde en 21ste jaar minstens één seizoen opleiding hebben genoten bij de jeugdwerking van een Vlaamse amateurclub, een profcontract bij een Belgische profclub. De cijfergegevens met betrekking tot de kalenderjaren 2015 en 2016 evenals het aantal voetbalspelers met een soortgelijke achtergrond dat een profcontract bij een buitenlandse profclub
tekende, kon Voetbal Vlaanderen vzw mij vooralsnog niet aanleveren. Van zodra ik over deze cijfergegevens beschik, maak ik ze aan u over.’ (Foto sp.a)