Categorieën
Algemeen BOIC

Nafi Thiam is de choucou van de Belgische sportfans

MORTSEL – Ieder einde jaar organiseert Team Belgium, in samenwerking met de Franstalige krant La DH Les Sports en iVox, een enquête over de ‘favoriete topatleet van de Belgen.’

Net als in 2016, in 2017 en in 2018 staat ook in Nafi Thiam, met 38 procent van de stemmen op de eerste plaats. Voetballer Eden Hazard (28,8 procent) en tennisser, David Goffin (23,2 procent) vervolledigen het erepodium.

Gymnaste Nina Derwael pronkt op de vierde plaats. In 2017 einde ze nog tiende en in 2018 zesde.

De vijfde plek gaat naar een andere voetballer, Dries Mertens. De speler uit Napels is een constante op deze ranglijst. In 2017 en 2018 scoorde hij net even goed in deze enquête.

In de top tien staan nog twee voetballers: Kevin De Bruyne (zesde) en Axel Witsel (negende).

Tussen deze twee Rode Duivels staat op nummer zeven, Olympisch kampioen op de weg in Rio in 2016, Greg Van Avermaet. Bokster Delfine Persoon staat op acht. Remco Evenepoel sluit de top tien af.

In de top twintig vinden we twee tennissers (Elise Mertens elfde en Alyson Van Uytvanck negentiende) terug, twee basketbalspeelsters (Ann Wauters twaalfde en Emma Meesseman achttiende), twee wielrenners (Wout Van Aert dertiende en Philippe Gilbert twintigste) en ten slotte de Borlées (Kévin veertiende, Jonathan zestiende en Dylan zeventiende.

De enquête werd uitgevoerd door iVOX, in opdracht van Team Belgium en La DH-Les Sports +, via internet van 9 tot 24 december 2019 en dit op een strikt representatieve steekproef van 1 000 Belgen van achttien jaar en ouder, rekening houdend met de quota’s van de belangrijkste sociaal-demografische criteria (geslacht, leeftijd, diploma…) en werd op een representatieve manier verdeeld over de provincies van elk van de gewesten.

Uit een lijst van een honderdtal actieve Belgische topatleten werd gevraagd aan de deelnemers om hun vijf favorieten te kiezen, met de mogelijkheid om een sportman of -vrouw naar keuze toe te voegen. In het geval van een gelijke stand was het aantal ‘eerste plaatsen’ doorslaggevend.
De maximale foutmarge is 3,02 procent op de totale steekproef. (Team Belgium)