Categorieën
Algemeen Wielrennen

Gent tot en met 2025 vertrekplaats voor Omloop Het Nieuwsblad

GENT – Gent bereidt zich voor op de 75ste verjaardag van ‘Omloop Het Nieuwsblad’ op zaterdag 29 februari. Die bijzondere verjaardag zal niet onopgemerkt voorbijgaan. De Sportdienst, Puur Gent, de Gentse handelaars, Historische Huizen en Flanders Classics slaan voor deze jubileumviering de handen in elkaar. Het programma werd vanochtend uit de doeken gedaan in wielercafé De Karper aan de Kortrijksesteenweg.

Schepen Sofie Bracke (Open Vld, rechts op de foto): ‘ Wielrennen leeft in Gent. Dat bewijst de Zesdaagse maar ook de Omloop Het Nieuwsblad. Al uren vooraleer de koers van start gaat voel je de spanning. We zijn dan ook blij te mogen zeggen dat Gent zijn contract met Flanders Classics om als startplaats te fungeren heeft verlengd tot 2025. We gaan op twee manieren de geschiedenis van de Vlaamse openingsklassieker in de bloemetjes zetten. We hebben 75 affiches met archiefbeelden van de Omloop verspreid over evenveel handelaars in de stad en dan is er de expositie in de Sint-Pietersabdij.’

Het gaat om ‘Heeren vertrekt! In kop van de koers’ die werd samengesteld door journalist Jelle Vermeersch en Dries De Zaeytijd van het Museum van de wielersport, KOERS, in Roeselare. Vermeersch: ‘Het idee rijpte een tweetal jaar geleden. Het wordt een audio-visionele tentoonstelling waarin men wordt ‘rondgeleid’ door bekende figuren uit de wielersport. Je proeft  van de overwinningsroes van de laatste Flandrien Roger Decock in Parijs-Nice 1951, doorstaat de angsten van de legendarische wielerdokter Yvan Vanmol na de valpartij van Johan Museeuw in het Bos van Wallers en je staat net als Corinne Poulidor eventjes stil bij de inzinking van haar zoon, Mathieu van der Poel, op het WK van 2019.’

‘Verder is het er mooie verhaal van Louis Vervaeke en Astrid Colling, de weduwe van Antoine Demoitié. In het museum is onder meer het bos van Wallers en de bus van Quick Step nagebouwd.’ De tentoonstelling kan worden bezocht van zaterdag 29 februari – dag van de Omloop dus – tot en met zondag 26 juli.

Tomas Van den Spiegel (Flanders Classics): ‘Op zondag 23 februari houden we een pré-ride over 80 kilometer. 50 mannen en evenveel vrouwen zullen, begeleid door motoren en volgwagens, zich even prof kunnen wanen. Het is een organisatie in samenwerking met Bataia, waar ook het vertrek zal liggen en op wiens facebookpagina men gratis kan inschrijven. Op woensdag 26 februari volgt dan de vernissage van de tentoonstelling in de Sint-Pietersabdij, op vrijdag 27 februari een podcast met Laurens Ten Dam en op zondag 1 maart, daags na de openingsklassieker, kunnen de cyclosportieven aan de slag.’

Zoals gisteren al gemeld wijzigt er niets aan het parcours in vergelijking tot vorig jaar. Peter Van Petegem (links op de foto): ‘In het verleden heb ik er even discussie over gehad maar voor mij is dé helling van de Omloop de Molenberg. Na de voorstelling in ’t Kuipke rijden de renners via Zottegem, Brakel, Oudenaarde en Kruishoutem naar de Vlaamse Ardennen, waarbij ze drie keer de Haaghoek door moeten. Met de Muur en de Bosberg in de finale kan het niet anders dan dat we een mooie wedstrijd krijgen. Er zijn al edities geweest met meer hellingen – nu zijn het er elf – maar de eindfase is behoorlijk lastig. Ook de vrouwen krijgen gedurende de laatste 60 kilometer een parcours voor de wielen geschoven dat vanaf de Wolvenberg erg zwaar zal zijn.’ (EM)