Categorieën
Algemeen Wielrennen

Denise Betsema: ‘Wij Texelaars gaan er voor zoals de meeste eilandbewoners’

MALDEGEM – De traditie wil dat de eerste cyclocross na het WK plaatsvindt in Maldegem. In het Sint Annapark in het hartje van de gemeente werd gisteren de voorlaatste manche van de Ethias cross verreden. Geen wereldkampioene aan de start maar dat deerde ons niet want voor een speciale reden focuste ik me op Denise Betsema.

De Nederlandse, sinds kort weer actief in het veld, is van Texel en binnenkort bezoek ik dit eiland in het kader van een toeristische reportage.  Ik had  na de wedstrijd , waarin Denise prachtig derde werd, een gesprek met haar terwijl ze de rollen pijnigde bij het uitrijden.

‘Ja hoor ik ben een volbloed Texelse, wel niet geboren en getogen want voor de geboorte moesten mijn ouders naar Den Helder. Texel heeft geen materniteit en het dichtstbijzijnde ziekenhuis is in Den Helder op het vasteland, ongeveer een goeie 40 minuten met de boot.’

Verschilt Texel met de rest van Nederland ?

‘Misschien omdat het een eiland is maar in feite kan je zeggen dat Texel Nederland in het klein is. Alles is dichtbij en het strand is volledig rondom. Voor mij is het ook enorm prachtig om er te trainen. Volop fietspaden en veel zand. Ik hou zeker van het zand maar modder kan ik ook leuk vinden in wedstrijden.’

‘Soms kom je modder ook tegen tijdens training op het eiland hoor. Ik train bijna altijd op Texel behalve in een drukke periode als nu met midweekse crossen. Dan hebben we de camper en trainen we hier meestal in België.’

Of Texelaars koppig zijn ?

‘Nou, ze gaan er in ieder geval voor zoals de meeste eilandbewoners. Dit heeft me zeker de laatste maanden geholpen met de rollercoaster aan gebeurtenissen die me zijn overkomen.  Ze zijn bekend om hun nuchterheid en dat is heel fijn. Op het eiland ben ik ‘de moeder van’ terwijl ik hier in België en ook op het vasteland in Nederland de ‘cyclocross deelneemster’  ben.’

‘Ik heb juist het programma gezien dat VVV Texel voor jullie heeft voorbereid. Dat ziet er zeer leuk uit. De Koog is een goede basis voor verdere bezoeken en het strand en de zee is niet ver weg.’

‘Met de schapenboerderij , de vuurtoren en de wandeling in het natuurgebied ga je zeker zeer mooie dingen zien. ‘

‘Het seizoen loopt spijtig genoeg op zijn einde maar ik ga nog alle crossen meedoen die er staan aan te komen. Daarna is het tijd om wat vakantie in te bouwen.’

‘We hebben een strandhuisje voor de zomermaanden op Texel en dan is het er heerlijk vertoeven met de kinderen. Daarna is het rustig opbouwen naar het nieuwe crossseizoen met misschien wel een beetje rijden op de weg.”

In de zomer is je ploeg Marlux samen gegaan met Pauwels Sauzen. Het fabriek van deze gigant ligt in mijn gemeente. Ken je het merk al?

‘Ik heb net contact gehad met de directeur van Pauwels Sauzen en heb hem op de man af enkele sauzen gevraagd. Die ga ik eens uittesten en hoop er snel wat meer over te weten.’

Denise, ik wens je nog het allerbeste in je loopbaan.

‘Bedankt hoor en misschien ontmoeten we elkaar op Texel tijdens jullie persreis terwijl ik aan het trainen ben.’

Tekst en foto’s: G. Charrin