Categorieën
Algemeen Wielrennen

‘Flanders Claccics Women, closing the gap’ gaat vrouwenwielrennen professionaliseren

BRUSSEL – Volgens Ruben Van Gucht waren we vandaag op het hoofdkwartier van KPMG in Brussel getuige van een mijlpaal in het vrouwenwielrennen : een eerste groot persmoment over het vrouwenwielrennen.

Vandaag hebben Flanders Classics en KPMG België hun kersverse samenwerking in het vrouwenwielrennen voorgesteld.

Flanders Classics ging op zoek naar een presenting partner en vond die bij het internationale netwerk van audit- en adviesverlening. Er werd een meerjarenplan voorgesteld waarmee Flanders Classics het vrouwenwielrennen verder wil professionaliseren, onder de naam: Flanders Classics Women, closing the gap.

Dat Flanders Classics zich inzet voor het vrouwenwielrennen is niet nieuw. Omloop Het Nieuwsblad is net als bij de mannen de opener van het seizoen, met in 2020 al de vijftiende editie.

Daarnaast maken Gent-Wevelgem in Flanders Fields en de Ronde van Vlaanderen, met zijn zeventiende editie al, bovendien deel uit van de Women’s WorldTour. Dwars door Vlaanderen en De Brabantse Pijl zetten het totaal aantal wedstrijden op vijf.

Maar desondanks is er nog ruimte om het vrouwenwielrennen verder te professionaliseren en dat is waarvoor Flanders Classics en KPMG nu de handen in elkaar zullen slaan.

Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics licht toe: ‘We hebben als Flanders Classics altijd al geprobeerd om mee aan de kar van het het vrouwenwielrennen te trekken. Nu vinden we dat de tijd gekomen is om nog een tandje bij te steken.’

‘Ik had niet gedacht dat we dit jaar al een stap vooruit zouden zetten in het vrouwenwielrennen maar door de samenwerking met KPMG is alles in een stroomversnelling gegaan. Samen zien we het als een opportuniteit om de eerste stap te zetten. Er is potentieel en de problematiek rond vrouwenwielrennen ( zie bijvoorbeeld de ASO standpunten ) vraagt naar urgente oplossingen.’

‘Vrouwenwielrennen doet het al goed, maar heeft nog heel veel onbenut potentieel en we zijn heel tevreden en dankbaar dat een partner als KPMG er samen met ons wil aan werken om het de komende jaren verder te ontwikkelen.’

Stefanie Pauwels, Partner KPMG, legt uit waarom KPMG in dit verhaal meestapt: ‘We hebben zeer bewust gekozen voor dit sponsorcontract. Het item ligt dicht bij twee raakvlakken van het bedrijf: sport , dat in het bedrijf enorm wordt gepromoot en focus op de vrouwensport.’

‘Ook binnen KPMG willen wij iedereen de kans geven en stimuleren om de top te bereiken. We zijn dan ook zeer verheugd om te zien dat ook in de sport voor en door vrouwen grote stappen worden ondernomen. Als onze sponsoring een stimulans kan beteken en kan bijdragen tot net die extra groei, dan geeft dat een enorme voldoening niet alleen voor mij persoonlijk maar voor KPMG België in het algemeen.’

Doel van Flanders Classics is niet de toppers beter maken maar wel investeren in die sport. Tools die er zijn: commerciële partners aantrekken, een algemeen beeld geven met audiovisuele input en de samenwerking met VRT is al goed aanwezig. ‘

Closing the gap, daarvoor werkte Flanders Classics een meerjarenplan uit met specifieke ambities tegen 2023. ‘Om te beginnen willen we sportief een versnelling hoger schakelen’, zegt Tomas Van Den Spiegel. ‘Een Scheldeprijs voor Elite Vrouwen inrichten en zo de voorjaarsreeks vervolledigen, staat bijvoorbeeld op de lijst.’

‘Net als een statusverhoging van bepaalde wedstrijden naar ProSeries en WorldTour en het streven naar evenwaardig prijzengeld.’

Daarnaast wil Flanders Classics bestaande partnerships in de toekomst versterken. ‘We hebben momenteel al samenwerkingen met VRT voor de uitzendingen van de WorldTour wedstrijden Gent-Wevelgem en Ronde van Vlaanderen, en livestreams voor de andere wedstrijden bij onze partner Proximus.’

‘Het spreekt voor zich dat we het vrouwenwielrennen als audiovisueel product ook verder willen ontwikkelen’, besluit Tomas Van Den Spiegel.

Tegen 2023 wordt de balans opgemaakt van het traject dat nu dus begint in samenwerking met KPMG. ‘Wij nemen deze samenwerking met enorm veel enthousiasme op’, zegt Koen Maerevoet, CEO KPMG België.

‘Het is een geweldig genoegen om een cluster van de mooiste eendagswedstrijden ter wereld te mogen sponsoren en zo het vrouwenwielrennen verder te helpen uitbouwen. Met ons sponsorship maken we met KPMG de bewuste keuze om dat extra duwtje in de rug te geven van àlle wielrensters. Wij zijn klaar voor de start van het nieuwe seizoen.’

Het nieuwe seizoen nadert razendsnel, maar ook voor 2020 zijn er al enkele nieuwigheden voorzien. ‘Dwars door Vlaanderen zal dit jaar niet langer van start gaan in Tielt, maar wel in Waregem, wat het epicentrum moet worden van de laatste wedstrijd voor de Ronde van Vlaanderen’, vertelt Tomas Van Den Spiegel.

‘Daarnaast verhuist voor De Brabantse Pijl de start van Gooik naar Lennik. Meer zelfs, voor het eerst zullen de vrouwen ook in Overijse om de zege strijden en dat in dezelfde finale als hun mannelijke collega’s.’

‘Bij de start in Waregem, Lennik en Oudenaarde voorzien we een dj met presentatie van Ruben Van Gucht. Door de verhuis van de start van Gent-Wevelgem naar Ieper krijgen we, naast Omloop Het Nieuwsblad, een tweede wedstrijd waarbij we mannen en vrouwen samen kunnen voorstellen aan de supporters.’

Patsy Maegerman , oud renster en tot voor kort Race Director Gent-Wevelgem  vrouwen, wordt nu ook overkoepelend Race Director voor de vijf vrouwenwedstrijden.

Het comfort van de renners moet zeker omhoog. Nu moeten velen zich nog omkleden in turnzalen , cafés of kleine auto’s.

Flanders Classics kijkt enorm enthousiast uit naar dit nieuwe project. De kick-off van het nieuwe seizoen wacht in ’t Kuipke in Gent. Op zaterdag 29 februari verwelkomen Linde Merckpoel en Stijn Vlaeminck alle mannen- en vrouwenteams in een knallende wiele-tempel. Waarna beide pelotons vlak na elkaar aan hun openingsklassieker én een nieuw Flanders Classics voorjaar beginnen.

Het volledig meerjarenplan is te lezen via https://www.flandersclassics.be/sites/default/files/fc20_vr_kmpg_nl_dig.pdf7

 

Tekst en foto: Gust Charrin