Categorieën
Algemeen

Davide Ballerini wint onuitgegeven sprintfinale van Omloop Het Nieuwsblad

NINOVE – Al jarenlang wordt het Belgisch wielerseizoen geopend door de Omloop Het Nieuwsblad (voorheen Omloop Het Volk) op zaterdag en Kuurne-Brussel-Kuurne één dag later. In de  eerste klassieker op Vlaamse bodem strijden meestal één of een handvol renners uiteindelijk om de overwinning, in de West-Vlaamse klassieker draait het meestal uit op een massaspurt, al was dat de laatste jaren niet altijd meer het geval.

Om zeker te zijn dat het parcours van de Omloop voor afscheiding zou zorgen koos de organisatie eerder voor de vroegere finale van de Ronde van Vlaanderen met Muur en Bosberg maar dit jaar mocht dat niet baten. Het was Davide Ballerini – een renner van Deceunink – Quick Step – die het toch haalde na een spurt van een uitgedund peloton voor de Brit Jake Stewart en Sep Vanmarcke. Philippe Gilbert werd vijfde.

Na amper vijf kilometer trokken onze landgenoten Kenny De Ketele in laatste instantie opgeroepen- en Bert De Backer samen met Yevgeniy Fedorov, Matis Louvel en Ryan Gibbons ervanonder. Ze bouwden een maximale voorsprong uit van 8’30”. In de achtergrond hield Tim Declercq het tempo hoog. Toen het duidelijk werd dat de ‘grote’ jongens zouden strijden voor de overwinning trok Julian Alaphilippe er alleen vandoor op de Berendries met nog meer dan 30 kilometer te gaan. Het bleek een mooi tactisch plannetje te zijn van Deceuninck – Quick Step, dat in de sprint – terecht – rekende – op Davide Ballerini.

‘Dit is allemaal nieuw voor mij’, glunderde de winnaar. ‘Het was de eerste maal dat ik in België van start ging.  Dit is een droom die uitkomt maar ik besef dat ik nog een hele lange weg  af te leggen heb. Tenslotte ben ik nog maar 26. Ik heb geen woorden voor deze teamprestatie. Ik hou van deze ploeg. Het plannetje lukte volledig. Het was afgesproken dat Alaphilippe zijn kans zou wagen. Toen hij werd ingelopen kwam Julian tot bij mij en hij riep me toe: ‘Dit wordt jouw dag.’ Als de wereldkampioen dat zegt, dan is dat zo. Ik ben voluit gegaan. k ben heel blij dat ik het heb kunnen afronden. Toen Julian het probeerde lagen de kaarten misschien niet goed voor hem. Het was geen makkelijke opdracht met die elf kleppers die achter hem reden. Alaphilippe had goede benen maar in dergelijke omstandigheden wordt het een zeer moeilijke opdracht.’

‘Ik blijf met beide voetjes op de grond. Ik ben blij dat ik mijn kunnen heb getoond. Ik zie wel wat het wordt in de andere klassiekers. Maar, nogmaals, ik heb veel – zo niet alles – te danken aan mijn sterk team. We verschenen vandaag met zeven aan de start, allemaal renners die hadden kunnen winnen.  In welk scenario we ook belanden, er zit altijd wel een mannetje bij die de wedstrijd naar zijn hand kan zetten.’

‘We wisten dat de Molenberg een scherprechter kon worden. Daarom zaten we daar met Julian, Stybar en ikzelf  met zijn drieën voorin. Vanaf dan hebben we de wedstrijd in handen genomen, tot  en met aan de eindmeet. De laatste kilometer kende ik. Ik heb vooraf de finales van de voorbije jaren zeer goed bestudeerd. Ik zat goed geplaatst. Dit jaar komen heel wat wensen uit en het seizoen is nog maar net begonnen. Deze zege was een droom en mijn transfer naar de ploeg was dat ook. Vanaf de eerste dag voelde ik me er op mijn gemak en ik had ik een goede verstandhouding met niet alleen de andere renners maar ook met de technische staf. We vormen één grote familie .’

DROMEN VAN ROUBAIX

‘Mijn grote droom is Parijs-Roubaix winnen. Uiteraard besef ik dat dit een hele andere wedstrijd is die nooit op een massaspurt eindigt en waarin je wel wat geluk nodig hebt om het te halen. Maar zover zijn we nog lang niet. Eerst genieten van datgene wat me vandaag overkwam. Deze coronaperiode is voor veel mensen niet makkelijk. Ik wil de wedstrijdorganisatie bedanken dat ze deze koers mogelijk hebben gemaakt.’

Het is al de derde overwinning van het seizoen voor de Italiaan, de zesde uit zijn carrière.  Eerder was Ballerini de snelste in de eerste en tweede etappe van de Tour de la Provence.

Misschien nog verrassender dan de zege van Ballerjni was de tweede plek voor Jake Stewart (21) van Groupama-FDJ. ‘Ik ben verbluft. Ik wist dat de conditie goed zat, maar dit had ik niet verwacht. Ik begreep dat het een spurt kon worden want het was windstil. Dat maakte de koers iets makkelijker dan normaal. Uiteindelijk werd Ballerini in een zetel naar de overwinning geloodst en het verbaast me evenmin dat hij de klus afmaakte. Ik heb niet meteen doelen gesteld dit seizoen. Het enige wat ik hoop is van minstens één overwinning te behalen.’

Sep Vanmarcke – een ex-winnaar van (toen nog) de Omloop Het Volk – eindigde derde en ging – even traditiegetrouw –weer tegen de vlakte. ‘Het begint me wel te frustreren. Ik viel tijdens één de gevechten om in een goede positie aan een helling te beginnen, de Paddestraat met name. Plots gingen ze voor mij in de remmen. Ik koos het verkeerde blad. Ik maakte dus een inschattingsfout maar toch hou ik een goed gevoel over aan deze wedstrijd. De Omloop blijft een speciale koers voor mij dus ik hoopte goed voor de dag te komen – dat was trouwens al enkele jaren geleden – en dat is me ook gelukt.’

‘Ik wou me in de kijker rijden en me meteen tonen in mijn nieuwe shirt. Jammer dat Tom Van Asbroeck werd opgehouden door een aantal renners die voor hem waren gevallen want ik wou voor hem de sprint aantrekken. Ik wist toen dat ik alle lasten van het team moest dragen en vreesde dat er een massaspurt zat aan te komen. Ik zag me al op een tiende plaats eindigen. Dat ik uiteindelijk nog op het podium stond geeft me dus een enorm goed gevoel. Ik voelde aan dat Alaphilippe zou demarreren op de Berendries want hij reed als het ware vijf kilometer harder dan wij maar hij heeft zichzelf genekt. Wanneer hij die actie uitstelt tot op de Muur dan kan niemand hem volgen. Uiteindelijk bleef de overwinning in de ploeg maar ik vond het een gewaagde keuze van hen. Morgen start ik niet in Kuurne. De kans is groot dat het daar uitdraait op een massaspurt. Dinsdag rij ik wel de GP Samyn en nadien volgen Parijs-Nice, Nokere, de E3-prijs, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de andere Vlaamse klassiekers. Eigenlijk laat ik alleen Milaan-Sanremo aan mij voorbijgaan.’

Julian Alaphilippe wou niet spreken van een mislukte missie van hem. ‘Integendeel. Deze overwinning is het resultaat van prima ploegwerk. Vooral Tim Declercq heeft alles gegeven in de achtervolging op de vroege vluchters. Ik ben mij n kans gegaan maar we hadden afgesproken dat – indien het zou mislukken – we de kaart Ballerini zouden trekken in de spurt. We hadden alle vertrouwen in hem. Op stage en in de Provence had hij al getoond tot wat hij in staat is.’

Edwin MARIËN

Foto Deceuninck – Quick Step