Categorieën
Algemeen

Vlaanderen laat kleuters en kinderen van de lagere school ‘Olympisch’ bewegen

ANTWERPEN – Dit jaar gaan in Antwerpen de activiteiten in het kader van 100 jaar olympische stad – die vorig  jaar werden stilgelegd omwille van corona – weer van start. Als eerste initiatief wordt het scholenproject De Gouden Klas gelanceerd. Kleuters en kinderen van de lagere school worden in beweging gezet en leren spelenderwijs meer over de Olympische Spelen en Antwerpen als olympische stad. Sport Vlaanderen, samen met MOEV, en Ketnet dragen het project ook uit buiten Antwerpen. Zo kunnen kinderen in heel Vlaanderen mee bewegen volgens de olympische gedachte én maken ze kans op leuke prijzen. De gratis inschrijvingen voor scholen starten morgen.

 In 2020 was Antwerpen 100 jaar olympische stad. De stad wilde dit jubileum samen met haar burgers vieren en voorzag een ambitieuze sportkalender voor jong en oud. Kort na de lancering in maart 2020 werd het sportfeest stilgelegd omwille van corona. Het stadsbestuur beslist nu om de activiteiten in het teken van olympisch Antwerpen te hernemen in het jaar na de 100ste verjaardag. ‘Eens olympisch, altijd olympisch’, zo klinkt het. De eerste activiteit is het scholenproject De Gouden Klas. In de loop van 2021 volgen er nog andere activiteiten.

Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport: ‘Door corona beseffen mensen eens te meer hoe belangrijk ‘samen sporten en bewegen’ is voor onze fysieke en mentale gezondheid. Sporting A wil hen daarbij helpen. Onder meer met De Gouden Klas, maar we zien het natuurlijk ruimer. Alleen al in het teken van olympisch Antwerpen staan er voor jongeren, sportclubs enzovoort nog sportieve uitdagingen op het programma.’

De Gouden Klas biedt zowel een aanbod voor kleuters en leerlingen van de eerste graad lager onderwijs als voor leerlingen uit de tweede en de derde graad van het lager onderwijs. Dankzij de medewerking van Sport Vlaanderen, samen met MOEV (de door overheid erkende gangmaker voor beweging en sport in het onderwijs), gaat het scholenproject verder dan Antwerpen. Alle scholen in Vlaanderen kunnen vanaf maandag  immers gratis inschrijven op het sport- en beweegaanbod. Ook Ketnet (zie foto) stapt mee in dit sportieve verhaal en maakte twee aanstekelijke dansliedjes.

 De leerlingen van de tweede en derde graad van het lager onderwijs worden met De Gouden Klas uitgedaagd aan de hand van drie  opdrachten. De focus ligt op laagdrempelig, verantwoord én plezant sporten en bewegen. De Sporting A-waarden – ook de waarden van de Olympische Spelen – staan daarbij centraal: fair play, respect, sportiviteit, solidariteit, vriendschap, uitmuntendheid en volharding. Ook kleuters en leerlingen uit de eerste graad van het lager onderwijs zullen zich sportief kunnen uitleven. Zij gaan in hun klas aan de slag met een vrolijk lied over bewegen met een videoclip die de jongsten prikkelt om dingen uit te beelden en te dansen. Het lied en de dans bevorderen de motorische ontwikkeling en laten hen spelenderwijs kennismaken met de olympische kleuren en ringen.

 Wouters: ‘Het doet deugd om de draad van het olympisch jubileumjaar weer op te pikken. Met De Gouden Klas pakken we uit met een leuke en sportieve opener die alle leerlingen én leerkrachten aan het bewegen zal brengen. Zo vangen we met Sporting A twee vliegen in één klap: we blazen de herinnering aan de Olympische Spelen nieuw leven in én we stimuleren een jonge kennismaking met sport. De basis voor een goede motorische ontwikkeling, sportieve gewoontevorming en een gezonde levensstijl later wordt immers gelegd door als kind systematisch te bewegen en te sporten. Het plezier staat centraal en uiteraard is deelnemen belangrijker dan winnen, maar er staat ook wel degelijk iets op het spel. Welke prijzen we precies zullen uitdelen, houden we graag nog even geheim.’ Jinnih Beels (sp.a), schepen voor onderwijs en jeugd: ‘Net zoals olympiërs, zijn ook onze leerlingen en schoolteams helden vandaag. En om ervoor te zorgen dat ze in topvorm blijven, hebben kinderen ook voldoende beweging nodig. Dat is uiteraard het leukste samen, zoals met hun klasgenootjes en juf of meester. Goed voor zowel geest als lichaam.’

Het scholenproject gaat dit jaar nog een stapje verder dan vorig jaar was gepland. De voorbije maanden nam Sporting A immers Sport Vlaanderen (samen met MOEV) en Ketnet onder de arm.  Dankzij de steun van Sport Vlaanderen en MOEV kon Sporting A haar scholenproject flink uitbreiden. Het project gaat buiten de stadsgrenzen en wordt ook uitgerold naar alle Vlaamse kleuter- en lagere scholen. Sport Vlaanderen is de sportadministratie van de Vlaamse overheid, en heeft als missie iedereen in Vlaanderen zoveel mogelijk kansen bieden om zijn hele leven lang te sporten en te bewegen. De Gouden Klas past perfect binnen het toegankelijke en kwalitatieve sport- en beweegaanbod van Sport Vlaanderen. Ben Weyts (N-VA): ‘Voldoende bewegen is voor elk kind belangrijk, en dat begint op school. De Olympische Spelen, toch het grootste sportevenement ter wereld, zijn dit jaar de ideale aanleiding om scholen en kinderen aan te moedigen om extra beweegmomenten te creëren.’ Ook Ketnet doet mee en lanceert vandaag de aanstekelijke dansliedjes ‘Gek Op Sport’ van De KetnetBand en ‘Alles beweegt’ van Sarah en Sokpop. 

 ‘Gek Op Sport’ is een hip lied met een coole dans. De KetnetBand – met Gloria, Gio en Maureen – speelt de hoofdrol in de videoclip samen met enkele Antwerpse sportclubs. Het is meteen ook een van de drie sportieve uitdagingen voor de leerlingen van de lagere scholen in het teken van De Gouden Klas. Ze moeten het liedje én het bijhorende dansje instuderen. ‘Alles beweegt’ is een liedje voor kleuters van Ketnet Juniorster Sarah en haar vriendje Sokpop. Er hoort een dans bij die samen met beweegexperten van Sporting A en Sport Vlaanderen werd gemaakt. Daardoor is de dans niet alleen superleuk, maar ook een flink staaltje beweging op maat van de allerkleinsten.

 Scholen kunnen zich vanaf morgen gedurende de hele maand gratis inschrijven via https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/sporting-a/detail/de-gouden-klas-zet-kinderen-in-beweging en www.sport.vlaanderen/goudenklas. Ook de beide liedjes en videoclips zijn daar terug te vinden. Na de paasvakantie kunnen scholen het beweegpakket digitaal raadplegen en kunnen ze er mee aan de slag in de klas en daarbuiten. (Foto Joris Hinckens)