Categorieën
Algemeen

Wielermuseum De Velodroom heropent met twee thematische tentoonstellingen

BOOM – Wielermuseum De Velodroom in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre heropent op zaterdag 6 maart haar deuren. Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘En er is nog meer heuglijk nieuws. De permanente tentoonstelling van wielermemorabilia werd uitgebreid met twee nieuwe thematische tentoonstellingen. Spring dus al fietsend langs de Rupel eens binnen om te kijken naar het historisch sporterfgoed waarin Vlaanderen nog steeds uitblinkt.’

De Velodroom is geopend op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Tijdens de paasvakantie is het wielermuseum elke dag geopend. De toegang bedraagt 2,7 euro en er wordt gewerkt met reservaties. Meer info op www.develodroom.be

In het centrale deel van het museum siert een unieke selectie van 60 wielertruitjes het plafond, met als thema ‘De Klassiekers’.
Elke trui is gelinkt aan, en in vele gevallen daadwerkelijk gedragen door, een renner die in zijn carrière een klassieker won. Zes decennia wielerkledij chronologisch (van 1960 tot 2020) uitgestald: van een wollen Mercier-trui van Raymond Poulidor (Waalse Pijl, 1963), tot de blitse Quick-Step outfit van Tom Boonen (Parijs-Roubaix, 2008). En wie droeg toch weer die Domo-Farm Frites trui uit 2002?

Voor het thema in de kelderverdieping waar ook een heuse wielerpiste is nagebouwd, werd de inspiratie gehaald in Ierland. Stephen Roche en Sean Kelly zijn uiteraard klinkende namen uit het wielerverleden, maar ook in het hedendaags peloton kennen we klasbakken als Sam Bennett, Daniel Martin en Nicolas Roche. De Ierse feestdag St. Patrick’s day – 17 maart – is traditioneel groen gekleurd. Op deze etage zal je dus alle wieleritems vinden met het thema groen.

De groene trui werd in de Tour van 1953 geïntroduceerd voor de winnaar van het puntenklassement. De Zwitser Fritz Schär was de eerste die de trui aan het eind van de Tour mocht aantrekken. De groene kleur was gekozen omdat de toenmalige sponsor een grasmaaierfabrikant was. Het recordaantal eindoverwinningen in het puntenklassement, zeven stuks, staat op naam van de Slovaak Peter Sagan en zijn groene trui van 2018 kan je in De Velodroom bewonderen.

Zoals een echte wielerploeg met verzorgers, trainers, medisch personeel, mecaniciens … heeft De Velodroom ook een team van gedreven en gepassioneerde vrijwilligers in koers. Heb je extra vrije tijd en wil je graag deze groep van toffe vrijwilligers komen ondersteunen bij het onthaal, als gids of technische ondersteuning, dan ben je zeker meer dan welkom in het peloton.

Om een veilig bezoek te garanderen wordt er gewerkt met reservaties. Je kan vooraf reserveren via de link op de website of ter plaatse indien er nog plaatsen vrij zijn. Er worden maximaal vijf personen gelijktijdig toegelaten per verdieping en de lengte van je bezoek wordt beperkt tot één uur. Aanvullend is het dragen van een mondmasker verplicht en houden de bezoekers anderhalve meter afstand van andere bezoekers. Men vraagt de bezoekers om zich in en rond De Velodroom steeds aan de maatregelen te houden die opgelegd worden door de overheid.

Je kan de tentoonstellingen elke zaterdag en zondag én tijdens de paasvakantie bezoeken tussen 13 en 17 uur aan het Fietsbelevingspunt De Velodroom, Hoek 129, Boom (ter hoogte van fietsknooppunt 26) (Foto: De Velodroom)