Categorieën
Algemeen

Special Olympics Belgium vindt plaats in Nederland

MORTSEL – Special Olympics Belgium (SOB), de olympische organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking, organiseert van woensdag 13 tot en met vrijdag 15 oktober de Nationale Winterspelen in samenwerking met SnowWorld Landgraaf. 235 SOB-atleten kunnen de olympische sfeer opsnuiven in vier sportdisciplines tijdens de winterse driedaagse bij SnowWorld Landgraaf (Nederland).

Omdat de olympische organisatie ernaar verlangt om haar atleten terug te kunnen ontmoeten, organiseert SOB in samenwerking met SnowWorld een nieuw sportgebeuren. Van 13 tot en met 15 oktober zakken 235 atleten met een verstandelijke beperking en unified partners (atleten zonder een verstandelijke beperking), 60 coaches en 150 vrijwilligers af naar SnowWorld Landgraaf in Nederland om daar de allereerste editie van de Special Olympics Belgium Nationale Winterspelen mee te maken.

Zehra Sayin, CEO van Special Olympics Belgium: ‘We zijn positief ingesteld en tellen de dagen af tot oktober om eindelijk weer onze atleten in het echt te kunnen ontmoeten. Het is voor ons zeer belangrijk dat we hen zien doen wat ze het liefst doen, namelijk op competitief niveau sporten en vriendschappen aangaan met de andere atleten. We hopen dat het publiek tegen dan weer welkom is, zodat iedereen onze vreugde kan delen en kan komen supporteren voor onze atleten.’

Op woensdag 13 oktober starten de Nationale Winterspelen met de traditionele Openingsceremonie, gevolgd door twee dagen intens sporten en een Sluitingsceremonie op vrijdagavond 15 oktober. De vier aangeboden sportdisciplines, in een Unified-format, zijn ski (40 atleten), snowboard (40), snowshoeïng (60) en floorball (95). Één piste van SnowWorld Landgraaf, die over de enige officiële indoor FIS-wedstrijdpiste in de wereld beschikt, wordt volledig ingenomen door de drie wintersporten. Wim Hubrechtsen, CEO van Snow World: ‘SnowWorld wil wintersport toegankelijk maken voor iedereen. We zijn daarom trots dat we hebben kunnen bijdragen aan het mede mogelijk maken van dit belangrijke evenement. We kijken er enorm naar uit om samen met de atleten en hun fans de passie voor sneeuwsport te delen.’

Naast het sportieve luik kunnen de atleten tijdens de Nationale Winterspelen gratis hun gezondheid laten screenen in drie van de acht gezondheidsdisciplines van het Special Olympics Healthy Athletes Program: Healthy Body, Health Promotion en Diabetes Prevention. Ook tal van animaties en een feestelijke après-ski op donderdag en vrijdag staan op het programma in het Olympisch dorp dat voorzien wordt rond de gebouwen van het wintercomplex.

Tijdens het Hemelvaartweekend in mei organiseert Special Olympics Belgium voor de tweede keer de Virtual Games. Dit is een digitaal alternatief voor de Nationale Spelen die normaal gezien jaarlijks dat weekend plaatshebben. Daarnaast wordt er maandelijks een nieuwe sport challenge georganiseerd in het kader van het digitaal sportprogramma Special9 van SOB.

Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar door olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog steeds bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering voor hen te creëren. Special Olympics werd in 1968 opgericht in de Verenigde Staten door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag zes miljoen atleten in 193 landen.

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en Koningin. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium vormen hét sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3 400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is daarnaast ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.

Meer informatie: www.special-olympics.be of www.facebook.com/SpecialOlympicsBelgium

SnowWorld biedt een unieke wintersportervaring op echte sneeuw en ontvangt jaarlijks ruim drie miljoen bezoekers met haar locaties in Amsterdam, Neuss (Duitsland) Landgraaf, Roosendaal, Rucphen, Terneuzen en Zoetermeer. SnowWorld beschikt over pistes in diverse moeilijkheidsgraden, funparks, icekarting en – met 750 leraren – één van de grootste skischolen van Europa. Dankzij diverse restaurantformules en (zakelijke) evenementen brengt SnowWorld een complete wintersportervaring aan alle doelgroepen. Onder het label Adventure Valley beschikt het bedrijf in Landgraaf over het grootste klimpark van Europa en een uniek belevingspad. Indoor Skydive Roosendaal is het eerste indoor skydive centrum in de Benelux. (Wavemakers / Foto Special Olympics Belgium)