Categorieën
Algemeen

Alles wat je moet weten over de Ronde van zondag met start in Antwerpen

ANTWERPEN Nu zondag  start de Ronde van Vlaanderen voor de vijfde keer in Antwerpen. Vandaag stelden de stad en organisator Flanders Classics het lokale programma voor. Dat lijkt vanwege de geldende coronamaatregelen heel sterk op dat van de uitzonderlijke najaarseditie in oktober. Ook nu is de belangrijkste boodschap dat wielerfans thuis moeten supporteren en niet live naar de start van Vlaanderens Mooiste kunnen komen kijken.

Komend weekend is het weer zover: zondag vormt Antwerpen voor de vijfde keer op rij het decor voor de start van de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar staat de grootste Vlaamse voorjaarsklassieker terug op zijn vaste plaats op de wielerkalender. Maar net zoals in oktober 2020 is deze lustrumeditie er opnieuw eentje zonder publiek. Ook nu is het coronavirus de boosdoener.

Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport: ‘De Ronde van Vlaanderen maakt aardig wat emoties los. Trots overheerst omdat Antwerpen zich alweer mag opmaken voor de start van de Ronde. ’t Stad maakt Vlaanderens Mooiste zo mogelijk nog mooier. Dat zondag aan het Steenplein opnieuw ‘Heeren, vertrekt!’ weerklinkt, is een beloning voor het harde werk dat organisator Flanders Classics én onze stadsdiensten in deze nog altijd uitzonderlijke tijden hebben geleverd. Antwerpen was als startplaats in 2020 een belangrijke schakel in een goed gesmeerde ketting. En ook nu zijn we vast van plan om samen een coronaveilige en feilloze organisatie neer te zetten. Gezien de timing voelt dé hoogmis van het Vlaamse wielrennen al wat meer vertrouwd aan, maar verre van compleet. We hadden dit mo(nu)ment véél liever willen delen met alle Antwerpenaren en koersliefhebbers, maar het coronavirus dwingt ons een tweede keer in de remmen. Met spijt in het wielerhart roepen we opnieuw op om niet af te zakken naar de start en om de koers thuis te volgen. Trek dus dat sprintje naar je zetel of demarreer naar je televisie, en moedig je favoriete Flandrien luidkeels aan.’

 Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics: ‘Ook ik kijk  uit naar de Ronde van Vlaanderen. De aanloop naar de Ronde had een heel hoog déjà-vugehalte, vond ik. Vorig jaar met de omgegooide wielerkalender zaten de coronacijfers ook in stijgende lijn. We zijn ervan overtuigd dat we met onze ervaring van vorig najaar en dit voorjaar zonder problemen een coronaproof editie kunnen organiseren. Niet alleen dankzij onze grote inspanningen, onder meer  in samenwerking met de betrokken stadsdiensten, maar ook vooral door het Vlaamse publiek, dat onze oproepen om zeker de koers niet ter plaatse te komen volgen massaal opvolgt. Ondanks het coronaspook zijn we blij dat onze 105de Ronde opnieuw kan starten in Antwerpen. Het wordt ongetwijfeld weer een sportief spektakel. Met de heroïsche editie van vorig jaar in gedachten en het feit dat alle klassieke toprenners aan de start staan, kijken we dus weer enorm uit naar zondag.’

 Ook in coronatijden heeft de start van een internationale topwedstrijd als de Ronde van Vlaanderen impact op de mobiliteit, al valt de toestroom van supporters naar Antwerpen weg. Zo wordt het parcours, waarin ook de Waaslandtunnel zit, zondag een tijdlang afgesloten. Ook zijn er gedurende het hele weekend plaatselijk parkeermaatregelen van kracht om de evenementensite te kunnen opbouwen en de volledige wielerkaravaan plaats te kunnen geven. De stad werkte maatregelen uit voor buurtbewoners en bestemmingsverkeer om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Alle mobiliteitsinfo is te vinden op https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/nieuws/aangepaste-bereikbaarheid-tijdens-ronde-van-vlaanderen-2021. De Ronde van Vlaanderen is dit jaar niet het enige grote wielerevenement dat start in Antwerpen. Naast de vele lokale koersen in de zomerperiode is de Scheldestad in september ook de startplaats voor het wereldkampioenschap wielrennen, de meest prestigieuze eendagskoers van het wielerjaar. Volg de start van de Ronde vanaf 9u15 op Sporza.  Zondag werpt het Instagram-account van de stad een blik achter de schermen van de start van de Ronde. https://www.instagram.com/stad_antwerpen/

 Vandaag lanceerde Flanders Classics binnen de Proximus Cycling eSeries en in samenwerking met RGT Cycling het gloednieuwe virtuele parcours van De Ronde.

Vorig jaar kwam Flanders Classics met een digitaal alternatief op de proppen. Intussen werd de 104de Ronde in het najaar gewonnen door Van der Poel, rolde Flanders Classics met de Proximus Cycling eSeries een volledig virtueel programma uit en staat de volgende editie van Vlaanderens Mooiste alweer voor de deur. Hét moment dus om binnen de Proximus Cycling eSeries een gloednieuw virtueel parcours aan te kondigen: De Ronde. Van den Spiegel: ‘RGT ontwikkelde een rit van 8,9 kilometer. De Ronde van Vlaanderenstraat, Oude Kwaremont en Paterberg zijn tot in detail nagebouwd, van het monument voor Karel Van Wijnendaele tot de bankjes boven op de Paterberg. De bochten werden precies uitgetekend en ook de hellingsgraad weerspiegelt de realiteit.’

Vandaag is het zover, dan staat de eerste group ride op dat gloednieuwe parcours op het programma. Vanuit het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, waar zondag de finish ligt, zal Johan Museeuw omstreeks 19u30 de vragen van wielerfans beantwoorden in een digitale Q&A. Dat gesprek zal op de kanalen van Flanders Classics, Proximus en de Ronde van Vlaanderen te volgen zijn via https://www.youtube.com/watch?v=GVPexfzfKdc. Om 20 uur  staat de Leeuw van Vlaanderen aan de start van de group ride voor de allereerste verkenning van het nieuwe virtuele parcours. Wielerfans kunnen gratis meefietsen via de RGT app. Deze sneak peek neemt je alvast even mee naar de virtuele omgeving: https://www.youtube.com/watch?v=1IueAKB2KJ0. Leuk extraatje: wie deelneemt kan in de virtuele omgeving kiezen voor het exclusieve Ronde van Vlaanderen shirt dat partner La Passione ontwikkelde. Op die manier wordt het gloednieuwe parcours alvast in stijl ingezet. Meer over de exclusieve Ronde van Vlaanderen collectie via https://www.lapassione.cc/pages/flanders-classics?usf=1

Toen vorig jaar de 104de Ronde van Vlaanderen in het voorjaar vervangen werd door een heuse lockdowneditie, tekenden heel wat profs present om de allereerste virtuele Ronde van Vlaanderen te winnen. Uiteindelijk was Greg Van Avermaet vanuit z’n kot de beste op de rollen.


Dit jaar is het de beurt aan de wielerfan, want op zaterdag 3 april staat voor zowel mannen als vrouwen een wedstrijd op het nieuwe De Ronde parcours gepland. Inschrijven kan via www.proximuscyclingeseries.com. De winnaar en winnares veroveren niet alleen eeuwige roem, maar ontvangen ook een exclusief Ronde van Vlaanderen shirt van La Passione. Het nieuwe De Ronde parcours is de ideale, sportieve voorbereiding op de wielerhoogmis van aanstaande zondag. Wielerfans ervaren in hun eigen paincave hoe die finale van de Ronde van Vlaanderen nu echt aanvoelt en kruipen vervolgens zondag met een flinke dosis parcourskennis in hun zetel om te zien wie Van der Poel en Van den Broek-Blaak in Oudenaarde opvolgen.


Heel wat grote namen maakten van Vlaanderens Mooiste hun doel en zijn er op gebrand om titelverdediger Mathieu van der Poel van zijn tweede overwinning op rij te houden.


Van der Poel kan bij zijn ploeg Alpecin-Fenix rekenen op de aanwezigheid van z’n meesterknecht Gianni Vermeersch en op de steun van Belgisch kampioen Dries De Bondt. De concurrentie komt onder meer van zijn eeuwige rivaal Wout van Aert (Jumbo-Visma), die in oktober in een prangende sprint de duimen moest leggen voor de Nederlander. Het Belgische Deceuninck – Quick-Step rekent op die andere man van het moment, wereldkampioen Alaphilippe. De Fransman vormt samen met Lampaert, Stybar, Asgreen en Ballerini, de winnaar van de openingsklassieker, een formatie om naar uit te kijken.


Verder is het afwachten of Greg Van Avermaet eindelijk zijn droomkoers kan winnen. Samen met zijn boezemvriend Oliver Naesen verdedigt hij de kleuren van AG2R Citroën Team. Bij Trek-Segafredo staan naast Stuyven, winnaar van Milaan-San Remo, ook Pedersen en Theuns op de voorlopige lijst. In de ploeg van Israël Start-Up Nation vinden we met Sep Vanmarcke een andere Belgische favoriet. Bij Lotto Soudal zijn Wellens en Degenkolb de vooruitgeschoven pionnen.


Daarnaast staan er ook heel wat interessante duo’s op de voorlopige deelnemerslijst. Voor UAE Team Emirates bundelt Matteo Trentin de krachten met Alexander Kristoff, die Vlaanderens Mooiste in 2015 won. Tiesj Benoot vormt een tandem met Søren Kragh Andersen bij Team DSM en INEOS Grenadiers rekent op het duo Pidcock – Kwiatkowski. Het is ook uitkijken naar de prestaties van kopmannen Fuglsang (Astana – Premier Tech), Colbrelli (Bahrain Victorious), Küng (Groupama – FDJ) en Matthews (Team BikeExchange).


Ten slotte vinden we nog enkele ex-winnaars terug op de deelnemerslijst. Alberto Bettiol, winnaar in 2019, vertegenwoordigt EF Education-Nippo. Bij Bora – hansgrohe legt men alle eieren in het mandje van Peter Sagan, die in 2016 in Oudenaarde schitterde. Niki Terpstra deed hetzelfde in 2018. De kopman van Total Direct Energie slaat de handen in elkaar met Boasson Hagen en Turgis. Ontdek hieronder de voorlopige deelnemerslijst, die ook steeds onderhevig blijft aan het COVID-19-protocol: https://www.flandersclassics.be/sites/default/files/deelnemerslijst_rvv21_mannen_29032021.pdf

Onderzoekers van IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan de Universiteit Antwerpen, hebben een computersysteem ontwikkeld dat op basis van historische prestatiedata en artificiële intelligentie (AI) de koersuitslagen van eendagswedstrijden tracht te voorspellen. De voorspellingen zijn vanaf heden te volgen op www.wiewintdekoers.be. Voor de Ronde van Vlaanderen voorspelt het AI-systeem dat Mathieu van der Poel als eerste over de streep zal rijden.


Artificiële intelligentie verandert iedere sector. Een exponentiële explosie aan data in combinatie met toegenomen rekenkracht en efficiëntere algoritmes laat toe om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Dat geldt ook voor de sportwereld. Naarmate wielerdata (koersresultaten, vermogen, hartslag, …) op grotere schaal en op een meer gestructureerde manier beschikbaar worden, wordt het mogelijk om meer datagedreven voorspellingen te maken. Dat opent deuren naar betere storytelling in sportverslaggeving, het sneller scouten van talent of het opstellen van betere trainingsschema’s. IDLab, een onderzoeksgroep van imec aan UAntwerpen, ontwikkelt op basis van fundamenteel onderzoek innovatieve oplossingen voor een breed aantal domeinen. Om het potentieel van artificiële intelligentie in de sport te illustreren, lanceert IDLab nu de website wiewintdekoers.be.


Koersuitslagen zijn moeilijk voorspelbaar. Ze zijn afhankelijk van het type wedstrijd, de conditie van iedere renner, de strategie van hun team, de weersomstandigheden, maar ook van het inherent onvoorspelbare koersverloop. Desalniettemin slaagden onderzoekers van imec en UAntwerpen erin een AI-algoritme te ontwikkelen dat vooruit kan blikken op de resultaten van eendagskoersen.


Op basis van gegevens van de voorbije twintig jaar heeft het systeem zichzelf aangeleerd wat de belangrijkste voorspellende parameters zijn om de uitslag van een welbepaalde voorjaarsklassieker te voorspellen (in de categorie elite-mannen op de weg). Zo leert het AI-model automatisch welke prestaties belangrijk zijn om ook goed te presteren in een koers zoals de Ronde van Vlaanderen. Op basis van de prestatiedata van alle wielrenners in de afgelopen drie jaar tracht het algoritme vervolgens de volledige rangschikking te voorspellen. Doordat alles automatisch gebeurt, kan dit op elke eendagskoers worden toegepast.


‘Tim Verdonck (hoogleraar wiskunde  UAntwerpen Campus Middelheim): ‘n het begin van het wielerseizoen maakt het AI-systeem een inschatting op basis van relatief weinig informatie – want we weten niet hoe de renners de winter zijn doorgekomen. Naarmate er meer koersen gereden worden, wordt het systeem gevoed met extra informatie en kan het beter gaan voorspellen welke renners naar hun topvorm aan het toegroeien zijn en welke favorieten wel eens door de mand zouden kunnen vallen.’


Een eerste versie van het systeem werd geëvalueerd aan de hand van alle wielerklassiekers in 2018 en 2019. Daarin scoort de artificiële intelligentie iets beter dan de voorspellingen van menselijke wielerkenners. Zo was het computermodel in staat om zeven renners uit de top tien van de Ronde van Vlaanderen van 2018 correct te voorspellen, onder wie winnaar Niki Terpstra. Professor Steven Latré (imec/UAntwerpen Stadscampus): ‘De AI leert uit patronen die het herkent in sequenties van op elkaar lijkende wielerwedstrijden. De pandemie en de wijzigingen in de wielerkalender van 2020 waren in dat opzicht geen geschenk. Ons computermodel werd danig in de war gebracht.’ Intussen kent de wielerkalender echter opnieuw een normaler verloop en werd het algoritme ook uitgebreid met extra parameters. Voor Gent-Wevelgem, de wedstrijd die vorige zondag gereden werd, voorspelde het AI-systeem vier renners uit de top vijf correct, onder wie winnaar Wout van Aert.


De onderzoekers van imec en UAntwerpen willen het systeem de komende jaren nog verder verfijnen, door bijvoorbeeld meer rekening te houden met blessures en valpartijen. Tegen de zomer willen de wetenschappers het systeem uitbreiden van eendagskoersen naar rittenkoersen, zodat ze ook het klassement van de Tour de France kunnen voorspellen. Het moet bovendien mogelijk worden om te voorspellen hoe een rit zich zal voltrekken: rijdt een groepje vluchters tot aan de finish of worden ze nog bijgehaald en eindigt de rit op een massasprint?


Met wiewintdekoers.be demonstreert IDLab het potentieel van artificiële intelligentie in de wielersport, maar de toepassingsmogelijkheden van de technologie zijn veel ruimer. Latré: ‘Onze methodes kunnen ook ingezet worden om sneller jonge wielertalenten op te sporen, iets waarvoor we nu al samenwerken met professionele wielerteams. Wanneer zij ons extra data aanreiken, kunnen wij hen helpen om betere beslissingen te maken op gebied van coaching en rekrutering. Ook in tal van andere sectoren worden steeds meer data gegenereerd, waar eveneens waardevolle inzichten uit te halen vallen. Artificiële intelligentie is klaar om iedere sector te veranderen.’ (Flanders Classics, inclusief foto  / Universiteit Antwerpen