Categorieën
Algemeen

RONDE KORT

*OUDENAARDE: ZOALS VERWACHT: START AFWISSELEND IN ANTWERPEN EN BRUGGE: De wielerpers werd vanochtend om 8u15 opgetrommeld door Flanders Classics en kreeg te horen wat werd verwacht: de Ronde van Vlaanderen start de komende zes jaar afwisselend in Antwerpen en Brugge. Het contract met startplaats Antwerpen liep dit jaar af. CEO Tomas Van den Spiegel: ‘Wij hebben heuglijk nieuws te melden. We zijn heel blij. De startplaats Antwerpen hebben wij kunnen verenigen met Brugge, waar we tussen 1998 en 2016 onze startplaats hadden. De start van de Ronde van Vlaanderen zal de komende zes jaar afwisselend plaats vinden in Antwerpen en Brugge. Volgend jaar en in 2024 en 2026 starten we in Antwerpen. In de oneven jaren doen we dat in Brugge. Wij hopen hier veel mensen, en de wielerliefhebber in het bijzonder, gelukkig mee te maken. Op deze manier kunnen wij de Ronde van Vlaanderen nog wat extra grandeur meegeven.

Bart De Wever (N-VA, rechts op de foto), burgemeester van Antwerpen: ‘Antwerpen en Brugge hebben recent met elkaar gepraat in verband met de fusie van onze havens. Toen hebben we ook gesproken over de Ronde van Vlaanderen. We zijn blij dat Brugge op ons voorstel is ingegaan om afwisselend met ons de start te organiseren. Dit versterkt nogmaals de stevige band die er is tussen Antwerpen en Brugge. Volgend jaar zijn wij opnieuw aan de beurt omdat we twee keer achtereenvolgend zonder publiek hebben moeten organiseren. We hopen uiteraard dat daar vanaf nu verandering in komt.’

Vandaag reed de Ronde, net zoals de voorbije jaren, welgeteld 800 meter over West-Vlaams grondgebied. Dirk De Fauw (CD&V, links op de foto), burgemeester van Brugge: ‘Ik ben zeer gelukkig dat de Ronde terugkeert naar Brugge. Aan het begin van de legislatuur hebben we dat beloofd aan onze kiezers en nu maken we het waar. De start is belangrijk voor ons en voor Antwerpen maar de finale wordt uiteraard op Oost-Vlaamse bodem uitgevochten. Een heuvelzone hebben we niet in Antwerpen of Brugge. We hadden gehoopt om een nog langer contract af te sluiten. Nu gaat het over zes jaar en dat is toch ook al mooi.’

*DRIE RENNERS UIT KOERS GEZET: Na twintig kilometer vochten Otto Vergaerde (Alpecin-Fenix) en de Kazach Yevgeniy Fedorov (Astana) een robbertje uit. Beide renners werden door de wedstrijdjury uitgesloten wegens agressief gedrag. Het gebeuren was uitgebreid te bekijken op tv zodat de beslissing voor de hand lag. Vergaerde: ‘Federov wou nog naar de vluchters rijden. Hij was blijkbaar niet akkoord dat ik hem niet wou helpen. Hij trok ineens zijn remmen dicht en daardoor kwam ik bijna ten val. Daarom duwde ik terug. Daarop kwam hij naar mij en wou hij me een slag geven.’ Ook de Zwitser werd uit koers genomen omdat hij zijn drinkbus had weggegooid op een plaats waar dat niet mocht.

*Annemiek van Vleuten (38) heeft voor de tweede keer in haar carrière de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De Movistar-renster deed dit eerder al tien jaar geleden. Dertien kilometer voor het einde, op de Paterberg, ging ze in de aanval. De achtervolgers werkten niet goed samen, terwijl Van Vleuten maar door bleef beuken. De Duitse Lisa Brennauer sprintte naar de tweede plaats, voor de Australische Grace Brown. Van Vleuten had woensdag al Dwars door Vlaanderen gewonnen. Dat was haar eerste zege in het shirt van Movistar, haar nieuwe Spaanse werkgever.(EM)