Categorieën
Algemeen

Geen nieuwe Olympische tickets voor Belgisch zeilers

MORTSEL – In het Portugese Vilamoura zijn onze Belgische Laser Standard / ILCA 7-zeilers er niet in geslaagd om een Olympisch ticket te bemachtigen. Op de Olympische selectiewedstrijd werden nog twee tickets uitgereikt aan de eerste twee niet-gekwalificeerde Europese landen. Na twaalf races strandt België op de vierde plaats na Spanje, Nederland en Italië.

Meer dan 240 zeilers kwamen aan de start van de Olympische selectiewedstrijd. Voor velen de laatste kans op een Olympisch ticket, waaronder de Belgische Laser Standard / ILCA 7-zeilers William De Smet (zie foto) en Wannes Van Laer. William startte zijn wedstrijd sterk met zelfs winst in zijn eerste race. Na twee dagen lag hij met een top-tien plaats nog in positie voor een Olympisch ticket. De zeilomstandigheden maakten het er echter niet makkelijk op en door en aantal hoge scores zakte hij verder weg in het klassement. William werd uiteindelijk 27ste. Voor Wannes Van Laer was het de eerste dagen zoeken naar zijn ritme, na de vierde wedstrijddag kwam hij wel de top-vijftien binnen, maar verder dan een dertiende plaats kwam hij niet. Al was een Olympisch ticket nog steeds mogelijk tot en met de laatste race. Uiteindelijk werd Wannes na twaalf races zeventiende en is België vierde geworden in de strijd om een ticket. De laatste twee Europese plaatsen gaan naar Spanje en Nederland.

Ook in de Laser Radial / ILCA 6 was het een moeilijke wedstrijd. Een zachte en veranderlijke wind maakte de keuze van de juiste koers alles bepalend. Draaide de wind of viel deze juist weg op de gekozen koers, kon dit de rangschikking helemaal omgooien.Na de eerste drie dagen rond de twintigste plaats kreeg Emma Plasschaert meer grip op haar wedstrijd en zeilde ze nog de top-tien binnen, met een zesde plaats als eindresultaat. Eline Verstraelen kon zich met een 57ste plaats in de tussenstand niet plaatsen voor de Gold Fleet. Tijdens de final series kon zij in de Silver Fleet nog een aantal mooie races neerleggen met een 50ste plaats als resultaat. De strijd om de twee laatste tickets was bij de vrouwen minder spannend, aangezien enkel de zeilsters uit Israël en Portugal zich konden plaatsen voor de Gold Fleet. Emma had de selectie voor ons land al verzekerd na haar winst op het WK in Aarhus 2018. (WWSV)