Categorieën
Algemeen

Genk mikt op CL, Standard op playoyff 2 maar bekerwinst is meegenomen

HEIZEL – Standard en Genk spelen morgen in een leeg Koning Boudewijnstadion de bekerfinale. De bekerwinnaar gaat naar de laatste voorronde van de Europa League. Genk zou echter liever tweede worden in de competitie en deelnemen aan de derde kwalificatieronde van de Champions League. Standard mikt op winst in playoff 2. Wint Genk bovendien de beker dan zijn de Rouches zeker van een plaats in de tweede ronde van de Conference League. Om maar te zeggen: bekerwinst is van geen levensbelang voor beide teams maar wel meegenomen.

Standard-coach Mbaye Leye: ‘Morgen treden twee ploegen in actie die kansen kunnen creëren.  Het is gelukkig nog niet zo erg lang geleden dat we tegenover elkaar stonden dus die match ligt nog vers in mijn geheugen. Ik weet dat we hen niet teveel ruimte mogen geven want ze willen het spel maken.’

‘Een wedstrijd op de Heizel is sowieso niet zonder emoties. Het is voor veel spelers een stadion waarin je maar één keer zal pelen. We gaan de wedstrijd aanpakken alsof het een gewone competitiematch is.’

‘We hebben net een tien op twaalf gerealiseerd en ons geplaatst voor playoff 2. In februari zijn we in een gat gevallen maar nu zijn mijn spelers er klaar voor. Ze hebben al wat laten zien in de beker: Club Brugge uitgeschakeld, zich naar de zege geknokt tegen Eupen, tegen Seraing gewonnen in de regen en tegen Kortrijk in de koude.’

‘Het is niet alleen voldoende dat je je kansen afmaakt. Wanneer je daar tegenover teveel individuele fouten plaatst dan is alles tevergeefs geweest. Op Genk beheersten wij de wedstrijd maar slikten we twee goals. Nochtans waren we in die match goed op alle niveaus. Twee weken later, tegen Gent, hebben we dan de puntjes op de i gezet. Bekerwinst zou een enorme opluchting zijn. Mijn spelers gaan zich zeker willen tonen. Ze zijn klaar om dit soort matchen te spelen. En kijk eens naar hun gemiddelde leeftijd. Die is erg jong.’

‘Nu, ik geef toe: zelfs als we morgen de beker in de hoogte mogen steken, dan nog blijft het een matig seizoen. Daarom dat we bijzonder graag playoff 2 zouden winnen. Maar ik weet wel dat bekerwinst ons de  nodige zuurstof zou geven voor de rest van het seizoen. Winnen we morgen dan mogen we daaraan denken tot ’s avonds maar vanaf maandag staat de competitie opnieuw centraal.’

‘Ik weet wat ons te wachten staat. Van den Brom zal zijn speelstijl niet verloochenen en wij ook niet. We spelen al sinds januari op dezelfde manier. Ik ga dit nu niet voor één wedstrijd overboord gooien. De supporters verwachten iets van ons. Dat was eerder ook het geval. Toen moesten we hen ontgoochelen. Ik hoop dat dit nu niet zo is. We moeten op de afspraak zijn. Als jonge trainer al na vier maanden een prijs pakken: dat zou toch geweldig zijn.’

Samuel Bastien: ‘Dit wordt mijn eerste finale als prof. Hiervoor word je voetballer uiteraard. We hebben dit seizoen al enorm veel punten verloren. Daarom is de cup winnen een objectief. We hebben de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen dus we hebben alle vertrouwen maar we beseffen wel dat onze aandacht niet zal mogen verslappen. Jammer dat er geen supporters mogen bijzijn maar hun aanwezigheid bij ons vertrek naar Brussel deed heel veel deugd. Zowel Genk als wij hebben individueel sterke spelers. Het zal er dus op aan komen om geen fouten te maken. Details zullen beslissen over winst en verlies.’

‘HET WORDT TIJD DAT IK EENS EEN BEKERFINALE WIN’

Net zoals de supporters van Standard wuifden ook de fans van Racing Genk ‘hun’ spelers uit. Coach John van den Brom: ‘Het was leuk om op die manier te vertrekken. De club had deze uittocht samen met de supporters en de politie prima georganiseerd. Dit zijn momenten die je niet vergeet en waarvoor je het doet.’

‘Ik geef ons 50 procent kans maar dat doe ik bijna altijd. Er staan twee mooie ploegen tegenover elkaar die al prijzen hebben gewonnen en die aan elkaar gewaagd zijn. Maar dit is een finale en dat brengt nog altijd iets meer met zich mee. Het is ook maar de vraag hoe de spelers hiermee omgaan. Dat weet ik niet.’’

‘Zoals de voorzitter al aanhaalde: de tweede plaats in de competitie kunnen behalen en zodoende de Champions League spelen zou ik natuurlijk liever doen maar anderzijds kunnen wij morgen geschiedenis schrijven. Voor de club is dat belangrijk. Dan heb je iets tastbaar in handen. Ik vind het lastig om te zeggen welk doel primeert.’

‘Dit wordt mijn vierde finale en ik heb er nog nooit één gewonnen. Ik heb dus ook geen idee hoe het aanvoelt maar het wordt wel tijd die ik aan het langste eind trek. Hoe meer finales je speelt, hoe dichter je mathematisch bij een zege komt. We zijn er in ieder geval klaar voor, ondanks onze nederlaag vorige week bij Antwerp.’

‘Net omdat we niet gewonnen hebben heeft die wedstrijd diepe sporen nagelaten. Als coach kan je van de gelegenheid gebruik maken om aan de spelers te laten zien wat ze niet goed gedaan hebben. Onze filosofie is altijd:  voor de overwinning gaan. We hebben er tenslotte de spelers voor.’

Terwijl Standard zijn laatste training afwerkte in Tubeke, trainde Genk op de Heizel. Van den Brom: ‘Toen ik hoorde dat het mogelijk was om hier te trainen heb ik niet geaarzeld. Het blijft toch altijd een bijzonder iets: zo’n groot stadion met een atletiekpiste rond het veld: dat vind je nergens anders in België. Bij bekerwedstrijden gaan we sowieso de dag voor de match in afzondering op de plaats waar er wordt gespeeld. Dus dit was mooi meegenomen.’

Bryan Heynen: ‘Als spelers appreciëren wij enorm wat de supporters voor ons hebben gedaan. Nu is het aan ons om te laten zien hoe enorm belangrijk wij hen wel vinden door een prijs te behalen. Op alle bruggen, van Genk tot hier in Brussel, stonden onze supporters: dat is toch iets waar je niet ongevoelig voor kan blijven.’

‘Ook ik ben blij dat we vandaag in het stadion konden trainen. Zo krijg je toch een idee van wat ons te wachten staat en kunnen we er onder elkaar nog even over discussiëren. Standard heeft een wisselvallig seizoen gespeeld tot nu toe maar de laatste tijd hebben ze zich herpakt en dat heeft zich ook vertaald in hun resultaten. Wij zijn meteen gewaarschuwd.’

Edwin MARIËN