Categorieën
Algemeen

LUIK KORT

LUIK – *DSM MET MANNETJE MINDER: DSM verscheen maar met zes in plaats van zeven renners aan de start van de 107de Luik-Bastenaken-Luik. De Noor Andreas Leknessund ontbrak.  ‘Ziek’ zo luidde het op het twitter-account van de Duitse formatie. De tiende uit de Brabantse Pijl kon zijn kopman Tiesj Benoot dus niet steunen.

*LOIC VLIEGEN: ‘VRIENDIN ZAL ME WEL EENS GOED ONDER HANDEN NEMEN’: Merkwaardig beeld toen Loïc Vliegen kreeg af te rekenen met krampen. ‘Het begon zo plots. Ik kon er niks meer aan doen. Het was bijzonder pijnlijk. Ik kreeg ze net op een plaats waar het bijzonder steil was en kon amper nog trappen. Maar al bij al kijk ik terug op een mooie dag. Ik mocht door ‘mijn’ mooie Luik rijden, in mooi weer met mooi volk langs de kant. Het was niet makkelijk met zeven voorin. Stiekem had ik gehoopt dat we minstens met tien zouden zijn geweest. Nu was het bijzonder moeilijk, ook door de wind. De ploeg heeft schitterend gereden. Het is niet makkelijk voor ons om ons te tonen in een World Tour-wedstrijd. Ik heb vertrouwen in de toekomst. De sfeer en de motivatie in de groep staan op punt. We zijn het niet gewoon om in beeld te rijden maar meer dan dit kunnen we niet doen. Ik had gehoopt op een beter resultaat (Vliegen eindigde als 92ste op meer dan zes minuten, EM) maar goed, het is nu zo. Ik ga een maand rust nemen. Vandaag staat er sowieso frit-mayonaise op het menu. In de maanden juni en juli zien jullie me weer. En met die kramp komt het ook wel goed. Ik voel nu nog pijn maar mijn vriendin is kinesist. Ze zal mij vanavond wel eens goed onder handen nemen.’

*QUINTEN HERMANS: ‘ANDERE KOEK DAN WAALSE PIJL’: Quinten Hermans werd 36ste op bijna drie minuten. ‘Vandaag was het wel iets anders dan in de Waalse Pijl. Daar zijn het allemaal korte klimmetjes. Die liggen me beter. Op de laatste helling van de dag zat ik achterin. Dan kan je het wel schudden. Ik had nog wel gehoopt van mee te kunnen springen maar het lukte niet. Nu, de Ardense klassiekers zijn wel een kolfje naar mijn hand al was het een lange dag en vond ik het in het begin vooral saai. Ik werk nu richting Giro. Daar ga ik nauwgezet mijn etappes uitkiezen.’

*VANSEVENANT: ‘HET WAS OP’: ‘Na de aanval van Carapaz was ik aan het twijfelen wat te doen, omdat Alaphilippe in het groepje achteraan zat. .Ik heb al een pak wedstrijden gereden waarin ik voluit ben gegaan. Vanaf de Roche was alles op. Ik neem nu een week rust en rij nadien de ronde van Zwitserland en het Belgisch kampioenschap.’

*DEMI VOLLERING WINT VROUWENWEDSTRIJD: Demi Vollering heeft de vijfde editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen gewonnen. De renster van SD Worx was de snelste van een kopgroep van vijf. Annemiek van Vleuten (Movistar Team Women) en Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo Women) werden respectievelijk  tweede en derde. Katarzyna Niewiadoma (Canyon / SRAM Racing) viel net naast het podium terwijl Anna van der Breggen (Team SD Worx), die in de finale bergen werk verzette voor de winnares,  als vijfde eindigde. De eerste Belgische was Valerie Demey op een 51ste plaats op meer dan negen minuten. Er bereikten drie landgenoten de streep. Lone Meertens en Julie Van de Velden werden respectievelijk 57ste    en 59ste op een kwartier. Amber Aernouts finishte als 83ste en laatste. Winnares Vollering kreeg overigens een boete van 250 Zwitserse frank omdat ze haar drinkbus buiten de afgebakende zone weggooide. (EM)