Categorieën
Algemeen

Beleef een sportieve en feestelijke ervaring met duizenden SOB-atleten

BRUSSEL – Special Olympics Belgium (SOB), de organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking, organiseert op  vrijdag 14 mei de tweede editie van de Special Olympics Belgium Virtuele Spelen als alternatief voor de jaarlijkse fysieke Nationale Spelen.

Het grootste Belgische online evenement voor inclusiviteit kan rekenen op de steun van Eline De Munck en David Antoine als ambassadeurs, en Lies Gielis en Rosalia Niedziela als SOB atleet-ambassadeurs. De Belgische hoofdstad is gaststad van deze editie. Iedereen kan zich gratis registreren en zo thuis of op het werk deelnemen aan elf verschillende sportdisciplines.

Het Hemelvaartweekend vormt traditioneel hét sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3 400 – van de in totaal 20 000 – atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium mag tot op heden geen fysieke activiteiten organiseren en daarom lanceert de organisatie voor het tweede jaar op rij een digitaal alternatief, de Special Olympics Belgium Virtuele Spelen. Het grootste gratis online evenement voor inclusiviteit vindt plaats binnen twee weken, niet alleen voor de duizenden SOB-atleten, maar voor iedereen die houdt van een unieke sportieve en feestelijke ervaring.

Inschrijven kan vanaf vandaag via https://virtualgames.special-olympics.be  en elke deelnemer ontvangt indien gewenst een echte medaille opgestuurd na afloop van het evenement. Het doel van de Virtuele Spelen is om mensen te laten bewegen en de atleten met een verstandelijke beperking een hart onder de riem te steken in deze voor hen verwarrende tijden. Iedereen kan zijn deelnamefoto’s en -video’s delen op sociale media met de hashtag #VirtualGames2021.

SOB hecht veel belang aan het Play Unified-principe waarbij mensen met en zonder verstandelijke beperking deel uitmaken van hetzelfde team. Er zijn dan ook twee unified ambassadeur-duo’s gekozen als gezicht van de Virtuele Spelen. Onderneemster en ex-actrice/presentatrice Eline De Munck (33) vormt een duo samen met Special atleet-ambassadeur Lies Gielis (31, Geel). Langs de Franstalige kant nemen tv- en radiopersoonlijkheid David Antoine (39) en Rosalia Niedziela (17, La Louvière) deze rol op zich.

Zehra Savin, CEO van Special Olympics Belgium: ‘We zijn ontzettend blij dat we ook dit jaar onze atleten kunnen bereiken, zelfs al is het digitaal. Iedereen kijkt steevast uit naar het Hemelvaartweekend dus het was onmogelijk om dit zomaar aan ons voorbij te laten gaan. Vorig jaar namen 11 696 atleten deel aan de Virtuele Spelen, wat bewijst hoe hoog de nood aan beweging is. Het is voor onze hele gemeenschap belangrijk om een gevoel van verbondenheid te blijven ervaren en werkelijk iedereen kan deelnemen aan de virtuele editie, ongeacht het materiaal voorhanden. We kunnen allemaal het verschil maken door onze atleten te steunen en deel te nemen. Beleef de echte SOB-sfeer en schrijf je nu in.’

De twee unified ambassadeur-duo’s presenteren op vrijdag 14 mei samen de officiële Openings- en Sluitingsceremonie die live te volgen zijn op via Facebook-pagina van de organisatie. Het belooft een feestelijk gebeuren te worden met onder meer  muziek van DJ Jack Amai M’n Klak. Ook wagen ze zich aan de sportoefeningen in de elf aangeboden sportdisciplines. Juf Dorien (Retoré) en prof Shannon (Saint-Quentin), gekend bij de SOB-atleten, zijn dit jaar weer van de partij om alle sportopdrachten toe te lichten. De uitlegvideo’s worden vanaf nu zondag geleidelijk aan gedeeld op de sociale media-kanalen van SOB. Het Healthy Athletes Programma komt aan bod tijdens de laatste week voor de Special Olympics Belgium Virtuele Spelen. De nadruk ligt hierbij op het belang van de juiste voeding om je voor te bereiden op fysieke activiteiten.

De Spelen vinden normaal gezien steeds plaats in een gaststad of -gemeente, en dit jaar valt de eer aan de Stad Brussel. Manneken Pis draagt op maandag 10 mei een echt SOB-kostuum voor deze gelegenheid en daar wordt het startschot van de Torch Run gegeven. De toorts wordt gedragen door de Brusselse burgemeester en twee SOB-atleten naar de Grote Markt waar de Vlam van de Hoop wordt aangestoken. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel: ‘De coronapandemie gooit spijtig genoeg roet in het eten van tal van evenementen, maar waar een wil is is een weg, en dit geldt zeker voor de sportwereld. Vorig jaar lanceerde Special Olympics voor het eerst Virtuele Spelen. Het succes daarvan vertaald zich in een tweede versie dit jaar. Want sport is en blijft de basis van een gezond lichaam en een gezonde geest, en dit blijven promoten in tijden van crisis is zeer belangrijk. Ik ben dan ook heel blij dat we de aftrap van de Special Olympics Belgium Virtuele Spelen dit jaar kunnen geven op de mooiste markt van de wereld, de Brusselse Grote Markt.’ (Wavemakers – op de foto vlnr David Antoine, Rosalia Niedziela, Lies Gielis en Eline De Munck ©SpecialOlympicsBelgium)

)