Categorieën
Algemeen

Vier leiderstruien van de Vuelta 21 voorgesteld in Madrid

MORTSEL – De presentatie van de vier Santini-truien die door de leiders van La Vuelta 21 zullen worden gedragen, vond vandaag plaats in Madrid. Naast de officiële truien, met ecologische stoffen gemaakt van gerecycleerd materiaal, werden vijf kits onthuld die gewijd worden aan de belangrijkste etappes van de 76ste editie van La Vuelta en de twee officiële truien van de CERATIZIT Challenge van La Vuelta.

De truien, gemaakt uit recycleerbare weefsels, werden geproduceerd in het Italiaanse  Santini, in de buurt van Bergamo, meer bepaald in de de Ecofabric RECY van Corno.

De leiderstruien zijn: La Roja (de rode trui) gesponsord door Carrefour en gedragen door de leider van het algemeen klassement, de groene trui gesponsord door Škoda, die de leider van het puntenklassement zal dragen, de witte ‘Feníe Energía’ trui voor de best jongere en de bolletjestrui gesponsord door Loterías y Apuestas del Estado die de beste klimmer zal mogen tonen. De winnaars van de zevende editie van de CERATIZIT Challenge van La Vuelta zullen ook Santini-truien dragen.

Naast de officiële truien biedt Santini elk jaar sets aan die speciaal zijn gewijd aan de belangrijkste etappes van La Vuelta, in de vorm van een trui, een korte broek, sokken, een pet, handschoenen en een bijpassend katoenen T-shirt.

De trui van Burgos werd gemaakt naar aanleiding van de eerste etappe: een individuele tijdrit in de straten van de stad. Het ontwerp van de trui is geïnspireerd op het venster dat de gevel siert van de majestueuze kathedraal van Sint-Maria, gebouwd in de dertiende eeuw, waar de start van La Vuelta 21 zal plaatsvinden. De kleuren die zijn gebruikt bij het maken van deze trui zijn rood en wit, kleuren die ook de vlag van de autonome gemeenschap Castilië en León sieren. Het nummer 01 geeft ook de link aan met de eerste etappe van de race.

De zevende etappe van La Vuelta 21 start vanuit Gandía en eindigt op de top van Balcón de Alicante. Om er te komen, zullen de renners de prachtige bossen van de provincies Valencia en Alicante doorkruisen. Dit zijn precies de plekken die de Alicante-kit inspireerden waarop de kleur groen domineert. De trui heeft ook, op de rug en op de mouw, de woorden ‘Estima la Natura’ (‘Waardeer de natuur’) die is uitgehouwen op de sculptuur op de top van het Balcón de Alicante.

Tijdens etappe veertien staat de regio Extremadura in de schijnwerpers. De antenne op de top van Pico Villuercas waar de aankomstlijn wordt getrokken, diende als inspiratie voor het maken van de derde kit: de radioantenne van de militaire basis, nu verlaten, is gegraveerd op de achterkant en op de mouw van het shirt. De kleuren zijn geïnspireerd op de vlag van de regio.

Eén van de zwaarste etappes wordt ongetwijfeld de achttiende, met een finale op de top van de Altu d’El Gamoniteiru: een verschrikkelijke klim van vijftien kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,69 procent en pieken van zeventien procent. De top bevindt zich op een hoogte van 1 791 meter en dit is het getal dat wordt gebruikt voor het  Santini-ensemble dat aan deze etappe is gewijd. De kititems zijn gemaakt in hemelsblauw en hebben rood en wit gestreepte details, zoals de antennes die er aan de bovenkant uitspringen. De achterkant van de trui is voorzien van een kroon met de bochten die kenmerkend zijn voor de klim.

Naar aanleiding van de laatste etappe, die zal eindigen in de historische stad Santiago de Compostela, heeft Santini een kit gemaakt, genaamd Galicië, in blauw en geel met het symbool van de Jacobsweg. Men vindt de schaal op de rug en mouw van de trui die herinnert aan de viering van het Heilig Jaar (Xacobeo) in Galicië en in heel Spanje.

Om deze sets compleet te maken, presenteert Santini drie essentiële items voor wielrenners: een jas en een windjack met een pet volgens een gestreept en veelkleurig patroon.

Replica’s van de kenmerkende truien en alle vijf tenues zijn te koop op de officiële Santini-website (www.santinicycling.com), evenals die van de officiële La Vuelta-winkel, Ciclos Cabello (www.cicloscabello.com) en in gespecialiseerde  winkels over de hele wereld. (La Vuelta / Foto PhotoGomezSport)