Categorieën
Algemeen

Negen gemeenten ondertekenen solidariteitscharter van SOB

BRUSSEL – Nu vrijdag vindt de tweede editie van de Special Olympics Belgium (SOB) Virtuele Spelen plaats als alternatief voor de fysieke Nationale Spelen. Gaststad Brussel had de eer deze virtuele editie feestelijk in gang te trappen met drie opeenvolgende sleutelmomenten. Philippe Close (PS), Burgemeester van Brussel, ontving 50 genodigden waaronder  Zehra Sayin, CEO en SOB-ambassadeur Erik Bauwens  in de Maison Patricienne.

SOB, de organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking, lanceert samen met gaststad Brussel de tweede editie van de Special Olympics Belgium Virtuele Spelen. Manneken-Pis werd voor de gelegenheid aangekleed in de SOB-kleuren en de Vlam van de Hoop werd aangestoken door Benoit Hellings (Ecolo), Schepen van Sport. Naast Brussel ondertekenden nog acht andere steden en gemeenten het Solidariteitscharter van SOB in de Maison Patricienne in aanwezigheid van Delphine Houba (PS), Brussels Schepen van Cultuur.


Close: ‘Het is een eer voor onze stad om de aftrap te mogen geven van deze Special Olympics Belgium Virtuele Spelen editie. Met zijn 184 nationaliteiten is Brussel de tweede meest kosmopolitische stad ter wereld, na Dubai. Het creëren van samenhorigheid verbinding en gezonde burgers is daardoor een uitdaging, waar sport een belangrijke rol in speelt. Samen met mijn collega Schepen van Sport, Benoit Hellings, blijf ik sterk inzetten op het belang hiervan. Het evenement vandaag is daar een mooi voorbeeld van.’

Brussel verbindt zich er onder meer toe om inclusie en het unified-principe – atleten met en zonder verstandelijke beperking sporten samen in één team – verder te ondersteunen, of te introduceren in sectoren die er nog niet eerder mee in aanraking kwamen. Niet enkel op sportief niveau, maar overal in onze maatschappij moeten mensen met een verstandelijke beperking een actieve rol toegekend krijgen. Ook acht andere steden en gemeenten – Alken, Balen, Ecaussines, La Louvière, Mechelen, Nijvel, Sint-Niklaas en Sint-Pieters-Woluwe – vertegenwoordigd door hun burgemeesters of schepenen, ondertekenen vandaag het charter op de prachtige binnenkoer van dit stukje Belgisch erfgoed. Lydia Muteybele (PS), schepen voor Gelijke Kansen: ‘Wij zijn verheugd over deze tweede editie van de Virtuele Spelen, die door de vzw Special Olympics Belgium wordt georganiseerd en die zich ook dit jaar weer aanpast aan de gezondheidscrisismaatregelen. We weten dat sport een echt baken van inclusie kan zijn voor alle mensen met een beperking en de Stad Brussel is verheugd deze initiatieven te kunnen steunen.’


Ter gelegenheid van de Virtuele Spelen werd Manneken-Pis aangekleed in een sportieve SOB-outfit. De schepen van cultuur en de Vrienden van Manneken-Pis waren van de partij voor de onthulling van de mascotte. Houba: ‘Manneken-Pis is altijd bereid om zijn sportoutfit of zijn supporterstrui aan te trekken. Met Special Olympics Belgium trekt ons nationaal Ketje zijn tenue aan om de actieve rol van mensen met een verstandelijke beperking in de sport te ondersteunen. Ons doel is om de manier waarop mensen denken over inclusie en tolerantie te veranderen. Net als cultuur moet ook sport openstaan en toegankelijk zijn voor iedereen.’

Vol enthousiasme trok de Schepen van Sport haar sportkleren aan voor de traditionele Torch Run. Samen met twee SOB-atleten Zaïd Abau van club Delta en Rosalia Niedziela ambassadrice van de Virtuele Spelen 2021, liepen ze blakend van trots rond met de toorts. Ze werden aangemoedigd door onder meer Philippe Housiaux, SOB-ambassadeur Erik Bauwens en de burgemeesters en dchepenen van de aanwezige steden en gemeenten. Aangekomen op de Grote Markt, staken ze de Vlam van de Hoop aan, hét moment dat symbool staat voor de opening van de Virtuele Spelen. Hellings: ‘Deze olympische vlam op de Grote Markt in Brussel is een sterk symbool. Het herinnert ons eraan dat de Stad Brussel er elke dag aan werkt om sport voor iedereen toegankelijk te maken. En dit ongeacht afkomst, niveau, situatie, verschillen. Dankzij onze infrastructuur en de steun die wij aan onze talrijke clubs verlenen, dringen wij aan op de inclusie van iedereen in de sport, in alle categorieën, in alle disciplines, voor iedereen.’

De beelden van Manneken-Pis en de Torch Run worden verwerkt in de live Openingsceremonie die vrijdag om 10 uur te volgen is op de Facebook-pagina van Special Olympics Belgium. De organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking wil van deze tweede editie van de Virtuele Spelen het grootste gratis online inclusief evenement van België ooit maken. Iedereen kan deelnemen in elf verschillende sportdisciplines en kan zelf bepalen hoe intensief men meedoet, in welke sport, met welk materiaal, op welke locatie, hoeveel tijd men eraan wil spenderen, wanneer en met wie – alleen of met collega’s of vrienden. Ook niet-sportievelingen kunnen deelnemen door het overwinningsgebaar, de ‘V’ van Virtuele Spelen, uit te beelden en dit te delen op sociale media met de hashtag #VirtualGames2021. Elke deelnemer, sportief of aanmoedigend, steunt de atleten in deze verwarrende tijden. Registreren kan nog tot en met de dag zelf via https://virtualgames.special-olympics.be.

Twee unified ambassadeur-duo’s presenteren de Openingsceremonie en de Sluitingsceremonie, live op Facebook om 17 uur en zijn nu al in verschillende video’s te bewonderen op de sociale mediakanalen van de organisatie. Onderneemster en ex-actrice/presentatrice Eline De Munck (33) vormt een duo samen met Special atleet-ambassadeur Lies Gielis (31 uit Geel). Langs de Franstalige kant nemen tv- en radiopersoonlijkheid David Antoine (39) en Rosalia Niedziela (17 uit La Louvière) deze rol op zich. ( Op de foto Zehra Sayin van SOB en schepenen Mien Vanden Broek (CD&V) en Nancy De Bie (sp.a) van  Balen. (SOB)