Categorieën
Algemeen

Oman organiseert eerste WK Hockey5s

MORTSEL – Hockey 5s is een aangepast hockeyspel op een half veld met vijf spelers. Op aanbeveling van de Task Force Events Bidding (bestaande uit EB-leden van alle vijf continentale federaties), heeft het Uitvoerend Comité van de International Hockey Federation (FIH) Oman aangewezen als gastland voor de eerste FIH Hockey5s World Cup voor mannen en vrouwen, die in januari 2024 wordt gespeeld. De wedstrijden zullen plaatsvinden in de hoofdstad van Oman, Muscat.

Het gaat om een gloednieuwe competitie. Zestien teams per geslacht (drie  per continent en Oman als gastheer) zullen deelnemen aan deze allereerste editie.

FIH had ook kandidaturen ontvangen uit India, Pakistan en Singapore om dit evenement te organiseren.

Continentale Hockey5s-kwalificatiewedstrijden voor het WK worden in 2022 georganiseerd.

Thierry Weil, CEO van FIH: ‘We kijken uit naar een prachtige inaugurele FIH Hockey5s World Cup in Oman. Dit zal zeker een mooie impuls zijn voor de promotie van hockey zowel in het land als in de hele regio. We zijn ervan overtuigd dat Hockey5s een sleutelrol zal spelen in de groei van hockey wereldwijd. Daarom is deze World Cup in het leven geroepen samen met  een Hockey5s World Tour waar we momenteel aan werken en waar fans en atleten binnenkort een glimp van zullen opvangen met het evenement ‘FIH Hockey5s Lausanne 2021.’

Talib Al Wahaibi, voorzitter van de hockeybond van Oman: ‘Ik ben erg blij en verheugd. We nemen graag deze grote verantwoordelijkheid op ons om de allereerste FIH Hockey 5s World Cup te organiseren. We zullen de nodige faciliteiten bouwen zodat de spelers in de beste omstandigheden aan de slag kunnen. Het is een kwestie van trots voor mij, het Sultanaat van Oman en Oman hockey. Het organiseren van dit aantrekkelijke hockeytornooi zal geweldige horizonten openen en het Sultanaat Oman aan de hele wereld tonen.’

In 2019 besloot de raad van bestuur van de FIH om een FIH Hockey5s World Cup in het leven te roepen, met als doel de ontwikkeling van hockey wereldwijd verder te stimuleren.

Hockey5s Staat vooral bekend om zijn non-stop end-to-end-actie, aangezien de bal ongeveer 90 procent van een wedstrijd in het spel is, dankzij rebound-borden die tegen de buitenkant van de zijlijnen en achterlijnen zijn geplaatst. Bovendien zijn er bij Hockey5s meestal meer goals dan bij het meer traditionele elf-tegen-elf-hockeyformaat, aangezien spelers overal na de aanvalslinie kunnen scoren.

Hockey5s, gespeeld in ongeveer 70 landen over de hele wereld, was de meest bezochte sport op de Olympische Jeugdspelen 2018 in Buenos Aires met niet minder dan 200 000 toeschouwers. (FIH)