Categorieën
Algemeen

Jonge Noor Jonas Tiller steekt neus aan het venster in Dwars door Hageland

DIEST – Jonas Tiller: alleen wanneer je een fervente Noorse wielerliefhebber bent zal je al van deze 24-jarige man hebben gehoord. Vanmiddag boekte hij zijn eerste profoverwinning op de Citadel van Diest, na een geanimeerde  Dwars door het Hageland. Achteraf was het misschien toch een minder grote verrassing dan het lijkt: Tiller werd eerder dit seizoen tweede in GP Samyn, vijfde in de Tour du Finistère en vijfde in Tro Bon-Léon, ook al een koers over onverharde wegen. Hij had  zinnen gezet op deze Dwars door Hageland. Gisteren nog bestudeerde hij de finale van vorig jaar.

De koers startte met tien minuten vertraging. Een val bij de vrouwen was er de oorzaak van. Daar kwam trouwens een sterk deelnemersveld aan de start: Chantal Van den Broek-Blaak won er voor Christine Majerus en Lorena Wiebes. Het bewijst ook dat Dwars door het Hageland wil blijven groeien. Van de tien koersen, die deel uitmaken van de Bingoal Cycling Cup, is het de enige met de status ‘Pro’. Er startten dan ook vier World Tour-ploegen. Integenstelling tot vorig jaar moest de citadel geen vijf maar vier keer worden beklommen maar toch bleef het parcours behoorlijk lastig. Van de 177 kilometer liepen er zomaar eventjes 41 over onverharde wegen.

Op iets meer dan 40 kilometer voor het einde viel de beslissing toen zeven renners voorop reden: Yves Lampaert, Danny en Boy Van Poppel, Jonas Rickaert, Piet Allegaert, Connor Swift en Rasmus Tiller. Even voordien behoorde ook Dries Van Gestel tot dit selecte gezelschap maar hij moest afhaken. In de achtervolging reed vooral Ballerini zich de naad uit het lijf. Het selectieve  parcours zorgde ervoor dat ook voorin het kaf van het koren werd gescheiden. De broertjes Van Poppel probeerden een tactisch spelletje uit maar aan het eind gaf Tiller zijn visitekaartje af. Danny Van Poppel werd tweede, Yves Lampaert derde, groot favoriet Tim Merlier tiende.

Het team van Uno – X Pro is een formatie met bijna alleen maar Noorse renners, een paar Denen buiten beschouwing gelaten. Ze lieten zich al een paar maal opmerken maar grepen telkens naar de zege. Tot vanmiddag dus. Niet toevallig heeft Tiller zijn verbintenis er gisteren met drie jaar verlengd. ‘Ik voel me thuis in die ploeg. Wanneer je deel uitmaakt van een World Tour-team dan kan je wel grotere wedstrijden rijden maar de kans dat je je in de kijker fietst is veel kleiner. In dit team mag ik mijn eigen kans gaan. Zij geloven in mij en dat is toch het allerbelangrijkste. Ik ben een laatbloeier. Ik ben gevormd in de wielerschool van Lillehammer en heb met kleine sprongetjes progressie gemaakt. Laat mij maar groeien. Misschien kan ik ooit een rol van betekenis spelen in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix.’

‘Sinds de Ronde van Turkije zit ik in een goede vorm. Nadien heb ik dat bewezen in een aantal Franse koersen. Gisteravond nog bestudeerde ik de finale van vorig jaar. Dat is geen verspilde tijd dus. Ik zag er een sterke Rickaert aan het werk. Ik wist meteen van wie ik het meeste schrik moest hebben in de kopgroep al was ik ook wel op mijn hoede voor Yves Lampaert. Toen er aan het eind van de koers werd gedemarreerd voelde ik me niet echt goed. Na de laatste beklimming heb ik me rustig laten uitbollen in de afdaling om dan aan het eind me volledig te geven. Met succes.’

Edwin MARIËN