Categorieën
Algemeen

Tweede medaille voor Peter Genyn op Europees kampioenschap G-atletiek

MORTSEL – Peter Genyn (klasse T51) heeft op het Europees kampioenschap G-atletiek een zilveren medaille behaald op de 100 meter rolstoelsprint. Het goud ging naar de Fin Toni Piispanen, de regerende wereldkampioen. Het is de tweede medaille voor Peter Genyn op dit EK, de derde voor Paralympic Team Belgium.

Peter Genyn uit Kalmthout stond op de slotdag van het Europees kampioenschap in het Poolse Bydgoszcz met veel goesting aan de start van de 100 meter rolstoelsprint, nadat hij eerder deze week zijn rivaal Toni Piispanen klopte op de 200 meter. Piispanen is wel de regerende wereldkampioen op de 100 meter en dus was het toch spannend uitkijken naar deze wedstrijd.

Piispanen schoot het best uit de startblokken en in de eerste tien meter moest Peter ook enkele keren bijsturen. De sterke Fin bouwde zijn voorsprong verder uit. Die kon hij behouden en Piispanen kwam afgetekend als eerste over de meet, in een nieuw kampioenschapsrecord: 20.10. Peter pakt het zilver (20.72), de Portugees Helder Mestre werd derde (24.03).

Genyn was teleurgesteld na zijn wedstrijd: ‘Toni was heel sterk en rijdt sinds 2019 al erg goed op de 100 meter. Ook in Tokyo zal hij er staan op de twee nummers.  Ik ben ontgoocheld over mijn race. Bij mijn eerste slagen schoof ik door op het moment dat ik op mijn hoepels sloeg en toen was het kalf al verdronken. Het weer is hier heel variabel en misschien reed ik vandaag niet met de juiste soort hars op mijn handschoenen.’

Peter Genyn bouwt verder aan een erg indrukwekkende reeks: acht medailles in acht EK-finales. Peter is tevens regerend Europees en wereldkampioen op de 200 meter, en Paralympisch kampioen op de 100 en 400 meter. Voor zijn atletiekcarrière won hij ook drie EK-medailles met het Belgisch rolstoelrugbyteam, waaronder goud in het Deense Hillerod  in 2009.

Het is de derde medaille voor Paralympic Team Belgium op dit Europees kampioenschap. Peter Genyn pakte eerder al goud op de 200 meter, rolstoelsprintster Léa Bayekula (T54) won brons op de 100 meter.

Op de slotdag van het EK kwam ook Mathieu Moulart (T47) in actie. Hij sprong met 6m04 naar een vijfde plaats met een stevig persoonlijk record. Vanavond komt Cecile Goens (T34) nog in actie op de 800 meter. (Paralympic Team Belgium / Foto Bartolomiej Zborowski)