Categorieën
Algemeen

Remco Evenepoel kampt zich in de leiderstrui, Robby Ghys rondt het af

MAARKEDAL – ‘Neen, het gaat geen massaspurt worden. Ik denk zelfs dat het klassement na vandaag in een definitieve plooi zal liggen’, voorspelde Victor Campenaerts in Beveren, voor aanvang van de eerste etappe in de Baloise Belgium Tour. Hij kreeg voor een groot deel gelijk: het werd geen massaspurt en zijn kansen om eindwinnaar te worden zijn verkeken nadat hij – geveld door krampen – letterlijk naar de kant moest. Morgen kan Evenepoel – dankzij zijn voorsprong van minstens 43 seconden op zijn zwaarste concurrenten – al een optie nemen op de eindzege; Het was hij die de boel aan flarden reed. Pistier Robby Ghys was één van de blokken aan zijn been en won uiteindelijk met gemak de etappe in Maarkedal/Etikhove.

De renners kregen een vlakke aanloop voor de wielen geschoven op hun rit vanuit het Waasland richting Vlaamse Ardennen. Tijdens de laatste 47 kilometer moesten drie plaatselijke ronden worden afgewerkt met daarin drie nijdige hellingen: de Fortstraat, de Ellestraat en de welbekende Berg ten Houte. Wirtgen, Aerts, Havik, Van Schip en Ghys gingen van bij de start in het offensief. Hun maximale voorsprong bedroeg anderhalve minuut en ze bleven voorin tot in de tweede plaatselijke ronde.

Toen was het aan de grote kanonnen: Evenepoel, Campenaerts, Gilbert,… Het resulteerde uiteindelijk in een kopgroep van vier:  Campenaerts, Ghys (jawel), Marchand en Evenepoel, die de hele tijd het kopwerk deed. Hij rijfde ook het maximaal aantal seconden (9) mee in de Gouden Kilometer waardoor hij morgen in de leiderstrui mag starten. Op negen kilometer voor het einde maakte hij zich boos. ‘Het was uiteraard niet echt leuk dat niemand overnam. Uiteindelijk moest Campenaerts – mijn meest te duchten tegenstander – de rol lossen. Wellicht een combinatie van de hitte, nervositeit en het technische parcours. Maar goed, ik ging ook niet meteen voor de ritzege.’

Zijn prestatie van vandaag zal hem hoopvol stemmen voor de tijdrit van morgen over elf biljart-vlakke kilometers in de buurt van Knokke-Heist. ‘Deze ronde is ideaal voor mij. De Ronde van Zwitserland kwam net iets te vroeg en duurt ook langer. Omdat Bert Van Lerberghe vader werd kwam er een plaats vrij in onze ploeg. Morgen  ga ik voluit en vrijdag rijden we in dienst van ‘ Cav’, die de knie geblesseerde Sam Bennett vervangt.

Robbe Ghys was uiteraard de koning te rijk. De Limburger reed vandaag voor zijn eigen deur (in Brakel). ‘Ik kreeg de opdracht om me in de kijker te rijden en volop voor een nevenklassement (de Checkpoints) te gaan. Ik voelde me echt goed. In de eerste kopgroep was de verstandhouding opperbest maar we wisten dat we een vogel voor de kat waren. Tot mijn verbazing zag ik Evenepoel plots achter mij opduiken. Ik voelde me beresterk en besefte dat ik het in de sprint kon halen. Op drie kilometer voor het einde nam ik een bocht iets te breed maar gelukkig kon ik overeind blijven. Vorige zaterdag, in de Ronde van het Hageland, haalde ik het einde niet. Misschien had het te maken met het feit dat ik vijf dagen eerder mijngriepvaccin had gekregen.’ Opmerkelijk: de eerste zes renners in de uitslag én het klassement zijn  allemaal  Belgen. Evenepoel heeft vijf seconden voorsprong op Ghys, acht op Marchand  en 43 op Philipsen, De Buyst en Aerts. Campenaerts eindigde  uiteindelijk op 4’18” als 38ste. 31 van de 144 renners staan op minder dan één van de leider;

Edwin MARIËN