Categorieën
Algemeen

61ste Vlaamse Druivenkoers in Overijse wordt een voorsmaakje van het WK

OVERIJSE – Tijdens de 61ste editie van de Vlaamse Druivenkoers, die op donderdag 26 augustus op het programma staat, krijgt het peloton de kans om alle hellingen van het befaamde Flandrien Circuit van de 2021 UCI Road World Championships aan een grondige verkenning te onderwerpen. De Druivenkoers kiest voor een parcourswijziging en haalt de WK-sfeer zo alvast een maand eerder naar één van de officiële WK-dorpen.

De Vlaamse Druivenkoers in Overijse staat exact één maand voor de laatste wedstrijd van de 2021 UCI Road World Championships op het programma. Het is die WK-troefkaart die de Druivenkoers in augustus zal trekken. Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics: ‘Start en finish zijn ongewijzigd. Ze liggen beide naar goede gewoonte in Overijse. Maar tussen het begin en het einde van de wedstrijd is er één en ander veranderd voor de komende editie. Het peloton krijgt maar liefst drie keer de opeenvolging van de vijf  WK-hellingen uit het Flandrien Circuit voor de wielen geschoven, dat is zelfs één keer meer dan tijdens het WK. Ruimte genoeg om de hellingen te bestuderen dus.’

De wedstrijd, die 192 kilometer lang is, bestaat uit vijf lokale ronden. Tijdens de eerste twee ronden, elk 23 kilometer lang, beklimt het peloton al telkens één keer de Lanestraat. Na de tweede passage aan de finish wachten drie lussen van telkens 48,5 kilometer met daarin de Lanestraat gevolgd door de vijf WK-hellingen:

*S-Bocht Overijse – Taymansstraat: De beroemde S-Bocht in Overijse zorgde in het verleden al meermaals voor leuke helikopterbeelden in de afdaling. In de Brabantse Pijl, eerder dit seizoen, werd de S-Bocht voor het eerst ook omhoog gefietst in de laatste rechte lijn naar de finish. Nu zal het peloton in de Druivenkoers net als in het WK ook de extra hellende knik van de Taymansstraat voor de wielen geschoven krijgen.

*Bekestraat: Dit is één van die minder bekende hellingen op grondgebied Overijse. Een verborgen parel bedekt met kasseien en misschien wel dé verrassing van de lus.

*Veeweidestraat: Wie na het stoempen op de kasseien nog wat jus in de benen heeft, kan op de Veeweidestraat op de grote plateau de tegenstand nog eens extra pijn doen.

*Smeysberg: Minder onbekend is deze steile reus op grondgebied Huldenberg. De Smeysberg doemt plots voor de neus van het peloton op en luidt met z’n stijgingspercentages tot zeventien procent zonder twijfel de finale in.

*Moskesstraat: Vijf kilometer na de Smeysberg is de Moskesstraat de laatste klim in het uitdagende rijtje in en rond Overijse. In de Brabantse Pijl toonde de kasseihelling al tot tweemaal toe mee het verschil te maken. Dat zal in de Druivenkoers én een maand later tijdens het WK ongetwijfeld ook het geval zijn.

Inge Lenseclaes (N-VA), burgemeester van Overijse:  ‘Overijse staat niet alleen bekend om onze sappige druiven, maar ook om onze pittige wielerkoersen. We zijn dan ook zeer fier dat onze gastvrije flandriengemeente dit jaar de wielertop mag verwelkomen tijdens het WK wielrennen op de weg van donderdag 23 tot zondag 26 september en zijn ervan overtuigd dat de strijd beslecht zal worden op onze pittige bergjes: de Moskesstraat, de S-bocht-Taymansstraat of de Bekestraat. Voor het zover is, is er eerst nog onze klassieker, de Vlaamse Druivenkoers, die op het nu al bekende Flandrien Circuit gereden zal worden. Het wordt een echt wielerfeest.’

De 61ste editie van de Vlaamse Druivenkoers belooft dus een generale repetitie voor het WK in Vlaanderen te worden. Lenseclaes: ‘Maken we hetzelfde mee als in 1990, toen de winnaar van de Vlaamse Druivenkoers, Dirk De Wolf, tweede werd op het WK en Rudy Dhaenens, die tweede eindigde in de Vlaamse Druivenkoers, de wereldtitel pakte? Deze editie van de Vlaamse Druivenkoers zal ons in ieder geval bijblijven.’

Welke naam we na Florian Sénéchal aan de erelijst mogen toevoegen, weten we op donderdag 26 augustus. (Flanders Classics)