Categorieën
Algemeen

Artic Race of Norway is de meest noordelijke wielerwedstrijd ter wereld

MORTSEL – De achtste editie van de Arctic Race of Norway wordt gehouden van donderdag 5 tot zondag 8 augustus. Voor de eerste keer zal de meest noordelijke race ter wereld zich buiten Noorwegen wagen. De tweede etappe eindigt in het Finse Kilpisjärv. De eerste twee ritten zijn een kolfje naar de hand van de sprinters. Zaterdag finisht men op een bergtop in Målselv en ook de slotetappe is een bergrit, richting Harstad.

De Arctic Race of Norway is een evenement dat mensen hebben gemist in 2020. Liefhebbers van adembenemende landschappen bleven op hun honger zitten. De race werd voor het eerste gereden in 2013 en gewonnen door Thor Hushovd. De laatste editie, in 2019, ging naar Adri van der Poel.

Van der Poel’s eerste van drie ritzeges vond plaats in Kirkenes, vlakbij Rusland. Voor de eerste maal zal de Arctic Race of Norway nu een grens oversteken. De etappewedstrijd start ook voor het eerst vanuit Tromsø, de meest iconische stad van Noord-Noorwegen en het eindpunt van de edities van 2014 en 2017. De eerste etappe, op donderdag 5 augustus, brengt de renners naar het zuiden van het land. Vervolgens keren ze terug naar de startplaats. Voordat het peloton het plaatselijke circuit bereikt, passeert het peloton Ishavskatedralen (de Arctische kathedraal). Nadien gaat het via de Tromsø-brug van het vasteland naar het eiland. De renners zullen daar drie ronden van 8,5 kilometer afleggen. Op 2,5 kilometer voor het einde wacht hen een klim van 1,2 kilometer met een stijgingspercentage van acht procent. Eerder wonnen Alexander Kristoff en Dylan Teuns in Tromsø.

Op de tweede racedag doet de de Arctic Race voor het eerst Nordkjosbotn aan. De laatste twaalf kilometer liggen in Finland. Eerder in de etappe zullen de renners langs de Storfjord rijden waarna ze de vallei induiken die nadien gestaag klimt naar 500 meter in de buurt van Kilpisjärvi. Ondanks vier gecategoriseerde beklimmingen, zou deze etappe van 172 kilometer voor de sprinters moeten zijn, tenzij de wind hen parten speelt.

De derde dag zal een déjà vu-sfeer hebben. Het parcours van de derde rit, over 184,5 kilometer, van Finnsnes naar Målselv, is bijna identiek aan dat van 15 augustus 2015, tijdens de derde editie van de race. Het enige verschil is dat het peloton de eerste lus op het eiland Senja aandoen in de tegenovergestelde richting. Vier jaar geleden won onze landgenoot Ben Hermans er. Nu krijgen de renners in de koninginnenrit vijf bergen voor de wielen geschoven, waaronder de laatste klim naar de finish op de top in het skigebied van het Alpendorp Målselv.

De slotrit, een race van 161 kilometer tussen Gratangen en Harstad, is op maat gemaakt van de durvers. Gratangen zal de race voor het eerst verwelkomen. Tijdens het eerste deel van de laatste etappe, die plaatsvindt tegen een prachtige achtergrond van fjorden, krijgen de renners drie beklimmingen voor de wielen geschoven. De race eindigt op een circuit van 8,5 kilometer in Harstad, dat eerder het decor was voor de slotrit van de allereerste editie van de race. De berg van Novkollen (1,4 kilometer aan zes procent), dient tweemaal te worden beklommen en nadien wacht nog een klim richting eindstreep. (ASO)