Categorieën
Algemeen

Campagne ‘WeThe15’ gelanceerd vijf dagen voor aanvang Paralympische Spelen

BRUSSEL – Vandaag, vijf dagen vóór het startschot van de Paralympische Spelen in Tokyo, steunen het Belgian Paralympic Committee en de Stad Brussel de lancering van de campagne WeThe15, een initiatief van het International Paralympic Committee.

Vanavond, van 21 uur tot middernacht, wordt het Brussels Stadhuis voor de gelegenheid in een paars jasje gestoken. De kleur vertegenwoordigt de 1,2 miljard personen met een handicap overal ter wereld.

Het Stadhuis van Brussel is één van de 125 historische monumenten die vandaag wereldwijd paars zullen kleuren. Met deze speciale verlichting vieren ze de lancering van de campagne WeThe15.

Deze beweging wil uitgroeien tot de grootste mensenrechtenbeweging ooit gecreëerd ter vertegenwoordiging van de 1,2 miljard personen met een handicap in de wereld (vijftien procent van de bevolking). Ook onder meer de Skytree en de Rainbow Bridge in Tokyo, het Colosseum in Rome, het reuzenrad London Eye en de Niagarawatervallen in Canada en de Verenigde Staten zullen vanavond paars oplichten.

Voor BPC-voorzitster Anne d’Ieteren (zie foto) was de steun aan de lancering van WeThe15 een vanzelfsprekende keuze: ‘De Paralympische Beweging gaat over meer dan sport alleen. De atleten zijn niet alleen topsporters, ze zijn ook rolmodellen voor de hele samenleving. Hun verhalen en de veerkracht die ze aan de dag leggen zijn een ongelofelijke inspiratiebron.’

‘Via hun topprestaties tonen ze aan de hele wereld dat personen met een handicap tot grootse dingen in staat zijn. Ik wil de Stad Brussel bedanken omdat ze zo snel akkoord ging met een deelname aan deze actie. Samen steunen wij WeThe15.’

Wanneer het Belgian Paralympic Committee hem het voorstel van het Brusselse Stadhuis voorlegde, reageerde schepen van Klimaat en Sport Benoit Hellings (Ecolo) onmiddellijk enthousiast.

‘Door het Stadhuis paars te kleuren herinneren we eraan dat iedereen welkom is in Brussel. Het is ook een geweldige aanmoediging, vanuit Brussel richting Tokyo, voor onze 31 atleten die België op de Paralympische Spelen zullen vertegenwoordigen en die klaarstaan om het beste van zichzelf te geven. We wensen hen veel plezier en uiteraard zoveel mogelijk medailles.’

Met deze campagne, die enkele dagen vóór het startschot van de Paralympische Spelen van Tokyo 2020 wordt gelanceerd, wil WeThe15 een einde maken aan de discriminatie van personen met een handicap en als internationale beweging publiek campagne voeren voor een betere toegankelijkheid, zichtbaarheid en inclusie van personen met een handicap in de samenleving. De beweging verenigt de grootste coalitie ooit van internationale organisaties uit diverse domeinen: sport, mensenrechten, politiek, zakenleven, kunst en ontspanning. (Paralympic Team Belgium)